izabran novi predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu

Ako još ne znate ko je Vladimir Špoljarić, saznajte: Kako se sudija komšijski dogovarao s osuđenikom Radeljašem?!

Hronika29.05.19, 10:20h

Ako još ne znate ko je Vladimir Špoljarić, saznajte: Kako se sudija komšijski dogovarao s osuđenikom Radeljašem?!
VSTV je imenovao predsjednika Kantonalnog suda Sarajevo, a riječ je o sudiji Vladimiru Špoljariću, koji je već mjesecima u v. d. mandatu

 

U 9 sati počela je sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH na kojoj bi trebao biti imenovan glavni tužilac Kantona Sarajevo, a u utrci za ovu poziciju su tri kandidata Sabina Sarajlija, Sead Kreštalica i Sanin Bogunić.  

 

Od 15 članova VSTV-a za imenovanje glavnog tužioca KS može glasati 14, s obzirom na to da Berina Alihodžić, zamjenica glavne tužiteljice, mora biti izuzeta.

 

Planirano je da kandidati obrazlože svoj program rada, nakon čega će se pristupiti glasanju.

 

VSTV je imenovao predsjednika Kantonalnog suda Sarajevo, a riječ je o sudiji Vladimiru Špoljariću, koji je već mjesecima u v. d. mandatu.

 

A ko je Vladimir Špoljarić i u kakvoj je vezi bio s Esadom Radeljašem, otkrili su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) još prije nekoliko godina. Naime, prema tadašnjem pisanju CIN-a, Špoljarić je pristao da na mjestu njegove srušene vikendice Radeljaš finansira izgradnju novog objekta i to prije nego su kupoprodaju ozvaničili ugovorom. Sudija je pristao i da se u ugovoru navede cijena manja od one koju mu je Radeljaš platio kako bi porez bio manji.


U banju umjesto u zatvor


Sudija Špoljarić je na sarajevskom izletišu Bijambare kupio dvije devastirane vikendice jednu do druge, sa pola duluma zemljišta. Vlasnikom prve vikendice postao je krajem novembra 2006. godine, a druge u aprilu 2007.

 

Te godine dobio je predmet u kojem je trebao ispraviti grešku napravljenu u presudi protiv Radeljaša gdje je umjesto imena Esed upisano Esad. Iako je 2005. godine Radeljaš na Vrhovnom sudu FBiH pravosnažno osuđen za prevaru na godinu dana zatvora, zbog greške u imenu nije otišao iza rešetaka.

 

Na kraju, greška je ispravljena 3. aprila 2009. godine kada je Radeljaš došao kod Špoljarića i potvrdio da je on osuđena osoba. Sudija je o tome načinio službenu zabilješku, ali je sačekao dvije sedmice prije nego ju je poslao Općinskom sudu u Sarajevu koji je bio nadležan da Radeljaša uputi u zatvor.

 

Zabilješka je u Općinski sud u Sarajevu stigla tek 20. aprila. Radeljašu je odugovlačenje išlo na ruku jer se bližio datum zastare.


Mjesec dana kasnije je na Radeljaševu adresu stigao poziv Općinskog suda da se javi na izdržavanje kazne. Poziv je primila kćerka Amra, rekavši da je njen otac na banjskom liječenju. Ona je 22. maja 2009. godine u očevo ime Općinskom sudu u Sarajevu dostavila molbu da mu se odgodi odlazak u zatvor jer je nekoliko mjeseci ranije imao infarkt.

 

Četiri dana poslije nastupila je zastara izvršenja kazne. Početkom jula 2009. sudija Špoljarić je potpisao službeno rješenje i Radeljaš je bio i formalno oslobođen odlaska u zatvor.

 

Dva mjeseca kasnije sudija i Radeljaš potpisuju ugovor o kupoprodaji vikendice na Bijambarama. Špoljarić je novinarima CIN-a kazao da nije znao ko je kupac njegove vikendice sve dok nije došao potpisati ugovor o prodaji. Prema njegovim riječima, kupca je pronašao sarajevski advokat Muhidin Kapo.

 

Kako se sudija Špoljarić komšijski dogovarao sa političarem, u međuvremenu suđenim za prevaru, više doznajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još