Danas i sutra u Sarajevu

Sjednica VSTVBiH: U fokusu imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija

Front29.05.19, 07:58h

Sjednica VSTVBiH: U fokusu imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija
Kako je planirano, na sjednici VSTV-a bi trebao biti imenovan i predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) za koju poziciju je konkurisao Vladimir Špoljarić, aktuelni vršilac dužnosti predsjednika tog suda, a predviđeno je i imenovanje tužitelja Tužiteljstva BiH

 

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) će na sjednici 29. i 30. maja imenovati nosioce pravosudnih funkcija, čije su imenovanja odgođena na sjednici tog regulatornog tijela, održanoj polovinom mjeseca, potvrđeno je Feni u VSTV-u. 

 

Između ostalog, trebali bi biti imenovani - glavni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, kao i glavni kantonalni tužioci u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Posavskom kantonu. 

 

Nakon provedenih procedura u vezi s izborom/imenovanjem glavnog kantonalnog tužioca u Sarajevu, najbolje rangirani kandidati su - Sabina Sarajlija, Sead Kreštalica i Sanin Bogunić, tužitelji Tužiteljstva KS, koji su konkurisali za rukovodeću/čelnu poziciju u sklopu tog tužilaštva. 

 

Prema utvrđenoj bodovnoj listi, kandidati za glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona (TK) su - Tomislav Ljubić i Dražena Pejanović, a za glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona (USK) - Fadila Amidžić, Jasmin Mesić i Amir Midžić, dok je kandidat za čelnu poziciju u Kantonalnom tužilaštvu Posavskog kantona Luka Dabić (jedini konkurisao za tu poziciju). 

 

Kako je planirano, na sjednici VSTV-a bi trebao biti imenovan i predsjednik Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) za koju poziciju je konkurisao Vladimir Špoljarić, aktuelni vršilac dužnosti predsjednika tog suda, a predviđeno je i imenovanje tužitelja Tužiteljstva BiH. 

 

Inače, pozicija predsjednika KSS-a ostala je upražnjena nakon što je raniji nosilac te funkcije Jasmin Jahjaefendić imenovan za sudiju Vrhovnog suda FBiH. 

 

Istovremeno, prijedlogom dnevnog reda za sjednicu VSTV-a planirano je formiranje komisije za obavljanje razgovora s kandidatima za poziciju sudija Ustavnog suda Federacije BiH.       

 

Na raniji Fenin upit u vezi s popunom upražnjenih pozicija u Ustavnom sudu FBiH, iz VSTV-a je rečeno kako će nakon obavljanja spomenutih razgovora, Vijeće utvrditi prijedlog kandidata koji će biti upućen u dalju proceduru.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!