Otvoren konkurs za posao

Hrvatska firma daje 'njemačke plate' od 3.000 eura uz beneficirani staž, ali nema radnika!

Biznis Klub28.05.19, 08:53h

Hrvatska firma daje 'njemačke plate' od 3.000 eura uz beneficirani staž, ali nema radnika!
Spisak zadataka aludira na težak i zahtjevan rad, što on i jeste, ali je, sudeći po primanjima, i pošteno plaćen, piše "Poslovni dnevnik"

 

U hrvatskoj firmi 170 radnika ima "njemačke" plate do 3.000 eura uz beneficirani radni staž, ali ni to ne privlači dovoljno mladih.

 

Početna plata u Inoksmontu iznosi 1.200 eura.

 

Sigetec Ludbreški, dio Grada Ludbrega u Varaždinskoj županiji, mjesto je sa svega 600 stanovnika, a svaki radni dan u njemu boravi i više od stotinu radnika u kompaniji Inoksmont-VS, koja se bavi se metalskom industrijom, tačnije montažom industrijskih postrojenja i opreme.

 

Proizvode, montiraju i ugrađuju industrijske procesne opreme od mekog i nerđajućeg čelika, rade pretproizvodnju i montažu nosača i konzola, različitih dijelova industrijskih postrojenja... Spisak zadataka aludira na težak i zahtjevan rad, što on i jeste, ali je, sudeći po primanjima, i pošteno plaćen, piše "Poslovni dnevnik".

 

Ukupno ima oko 170 ljudi u pogonu u Sigecu i u inostranstvu, a prosječna plata je oko 9.000 kuna (1.200 eura). I to samo početna, dok iskusni majstori dobijaju i do 23.000 kuna, ili 3.000 eura. Znači, nisu u Njemačkoj, gdje hrvatski metalci rado i sve češće emigriraju, već na sjeveru Hrvatske, u županiji u kojoj je prosječna plata manja od 5.000 kuna.

 

"Kod nas je od 1. maja prosjek primanja još veći, jer smo plate podigli smo za oko procenata", kažu vlasnici kompanije - direktor i predsjednik uprave Mladen Vidović i direktor i član uprave Zlatko Sova.

 

"Za one koji rade kao montažeri i zavarivači na gradilištima i u otežanim uslovima uveli smo beneficirani radni staž, na godinu dana rada plaćamo 15 mjeseci penzionog i ostalih davanja. Radnici su osigurani 24 sata od nezgode. Oni koji idu na rad u inostranstvu imaju osigurano stanovanje i prevoz", kažu direktori.

 

Uprkos svemu tome, gotovo neodoljivo privlačnim uslovima rada i napredovanja, i u Inoksmontu ipak dijele sudbinu nekih u metalskoj branši, suočenih s deficitom radnika. Trenutno su im otvorene pozicije za zavarivače i cjevare.

 

(Poslovni.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!