Imaju ukupno 323 godine

Najstariji optuženici u BiH: Ni nakon dvije godine ne znaju zašto su optuženi ni šta ih pitaju, samo mašu glavama

Hronika27.05.19, 11:58h

Najstariji optuženici u BiH: Ni nakon dvije godine ne znaju zašto su optuženi ni šta ih pitaju, samo mašu glavama
Da stvar bude gora, Đokići uopće ne znaju ni šta im se stavlja na teret, s obzirom na to da ne čuju i za praćenje sudskog procesa moraju imati slušna pomagala

 

Ne čujemo ništa, upozoravali su Dobro, Dušanka, Vojko i Ratko Đokić na Kantonalnom sudu u Sarajevu, skoro dvije godine prije nego što je sudija Igor Todorović odlučio razdvojiti suđenje u predmetu „Pravda“, u kojem su među 40 ostalih i oni optuženi da su dio organizirane kriminalne grupe kojom je rukovodio Alija Delimustafić, bivši ministar MUP-a RBiH.

 

No, ono što je u vezi s Đokićima nevjerovatno jeste da su oni, najvjerovatnije, rekorderi po starosti među optuženicima u BiH. Sudi im se, između ostalog, za nezakonita knjiženja nekretnina u Kantonu Sarajevo i sistemsku korupciju, piše Avaz.

 

Ne postoji trenutno u bh. pravosuđu slučaj da se sudi osobama koje imaju više od 80 godina osim Đokića u Sarajevu. Vojko ima 84, Dušanka 83, Dobro 79, a Ratko 77 godina. Ukupno imaju čak 323 godine!

 

Vjerovatno su rijedak slučaj i u cijelom svijetu da se u jednom sudskom procesu sudi osobama koje su u tako poznim godinama, a terete se za ovako tešku vrstu kriminala.

 

Da stvar bude gora, Đokići uopće ne znaju ni šta im se stavlja na teret, s obzirom na to da ne čuju i za praćenje sudskog procesa moraju imati slušna pomagala.


 
Tokom izjašnjenja o krivici još u januaru 2017. godine nisu se mogli samostalno ni izjasniti jesu li razumjeli optužnicu ni jesu li ili nisu krivi.

 

Krivicu su u njihovo ime negirali njihovi advokati, a Đokići su samo mahali glavama. Da je tako, utvrdio je Kantonalni sud tek u novembru prošle godine, kada je vještak potvrdio da Đokići ne čuju ama baš ništa. Tako je trebalo skoro dvije godine da Sud i zvanično utvrdi da ljudima trebaju slušni aparati.

 

Upitno je sada hoće li i kada uopće Đokići sjesti na optuženičku klupu. Ne samo zbog slušnih pomagala nego i ukupnog zdravstvenog stanja koje im je narušeno. Pogotovo je, kako saznajemo, bolesna Dušanka Đokić.

 

- Oni ni nakon dvije godine ne znaju zašto su optuženi ni šta su ih pitali - kaže nam jedan član njihove porodice, ne želeći da mu spominjemo ime.

 

U istom ovom predmetu optuženi su, između ostalih, i advokati, sudije, notari. Optužnica ima oko 1.000 stranica, a planirano je saslušanje više od 150 svjedoka i 13 vještaka.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!