Bira se predsjednik stranke

Grgić: Izborni proces se odvija na fer i korektan način

Front26.05.19, 14:04h

Grgić: Izborni proces se odvija na fer i korektan način
Jutros je izlaznost bila prilična i nadamo se da će do kraja izbornog dana, odnosno do 19 sati, dostići izlaznost sa prošlih izbora koja je bila 75 posto

 

Unutarpartijski izbori za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH odvijaju se na fer i korektan način, a kao i u svakom sličnom procesu ima prigovora i žalbi - izjavila je danas predsjednica Centralne izborne komisije SDP-a BiH Mira Grgić na konferenciji za novinare u Sarajevu.   

 

Pravo glasa ima više od 45.000 članova stranke koji glasaju po principu jedan član - jedan glas, a kandidati za predsjednika stranke su Nermin Nikšić, Edin Delić, te Svetozar Pudarić. 

 

- Jutros u 7 sati otvoreno je 177 biračkih mjesta i što se toga tiče nije bilo većih problema. Birački proces u svim organizacijama vode općinske izborne komisije i birački odbori, a svi kandidati su imali pravo imenovanja posmatrača - navela je Grgić dodajući da je kandidat za predsjednika SDP-a Edin Delić imenovao 119 posmatrača, Nermin Nikšić 40, a Svetozar Pudarić 24 posmatrača. 

 

Što se tiče izlaznosti, CIK SDP-a prikuplja podatke i danas u 14.30 sati ta komisija će imati sjednicu i precizne podatke o izlaznosti do 14 sati.   

 

- Jutros je izlaznost bila prilična i nadamo se da će do kraja izbornog dana, odnosno do 19 sati, dostići izlaznost sa prošlih izbora koja je bila 75 posto - dodala je Grgić.   

 

Navela je da, kako je to očekivano i normalno, ima prigovora i žalbi, poput onih da su prijavljeni jedni posmatrači, a pojavili se drugi, te da blizu biračkih mjesta ima određenih lobiranja. 

 

 - Centralna izborna komisija ima mnogo više informacija o izbornom procesu nego što misle oni koji pokušavaju objasniti šta se gdje dešava. Vjerujte da će se mnogi postidjeti kada objavimo neke detalje, šta je ko pokušavao uraditi - kazala je Grgić napominjući da izborni proces u cjelini protiče na demokratičan i pošten način.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!