Trešnje su veoma popularne tokom ljeta i odlučno osvježenje tokom toplih dana.
Iako smo do sada dosta govorili o njihovim prednostima za zdravlje, ipak trebate obratiti pažnju i na jednu stvar koja može biti opasna, a koju mnogi rade.
Naime, ne preporučuje se da gutate ili žvaćete košticu jer može da ugrozi vaše zdravlje.
Koštice trešanja sadrže cijanogene glikozide. Naše tijelo može da apsorbuje male količine cijanogenih jedinjenja, ali ako se pretjera, možete ozbiljno ugroziti zdravlje.
Mnogo opasnije od gutanje koštice jeste njeno grickanje jer se tako direktno otpušta ovo jedinjenje i može da dovede do trovanja.
Simptomi su glavobolja, vrtoglavica, nervoza i povraćanje. Može doći i do problema sa sa disanjem, povišenog krvnog pritiska i ubrzanog rada srca.
(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook
Komentari - Ukupno 3
NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!