KONAKOVIČ PODNIO TUŽBU

Zašto su hoteli na Ilidži privilegovani: Istraga otkrila kome KJKP 'Rad' ne naplaćuje račune, a gubi milione KM?!

Hronika23.05.19, 15:34h

Zašto su hoteli na Ilidži privilegovani: Istraga otkrila kome KJKP 'Rad' ne naplaćuje račune, a gubi milione KM?!
Istragom je otkriveno da postoje privilegirani privrednici kojima se naplaćuje mali dio usluga, a to su hoteli na Ilidži, te da je zbog toga preduzeće Rad pretrpilo ogromnu štetu 

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković podnio je tužbu protiv menadžmenta KJKP „Rad“, zbog, kako je naveo, milionske štete koja je nanesena preduzeću. 


Na konferenciji za medije danas su Konaković i ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić rekli da je istragom otkriveno da postoje privilegirani privrednici kojima se naplaćuje mali dio usluga, a to su hoteli na Ilidži, te da je zbog toga preduzeće Rad pretrpilo ogromnu štetu. 


Kazao je da je do sada obrađeno oko 200 subjekata, akcija biti nastavljena, a istraga će biti pokrenuta i u KJKP Vodovod i kanalizacija, te preduzećima „Butmir“ i ZOI . 


Odgovorne za sistemsku i ozbiljnu korupciju u preduzeću smatra menadžment, Nadzorni odbor, te je podnio tužbu Tužilaštvu KS. 


Rekao je da se iz Budžeta KS svake godine se izdvajaju sredstva za komunalna preduzeća, a ove godine za KJKP Rad će biti izdvojeno oko sedam miliona KM. 


- Sedam miliona KM, a radnici preduzeća rade u ekstremno lošim uslovima, rade teške poslove, sa minimalnom opremom i minimalno su plaćeni – rekao je ministar Mandić. 


Menadžmenti komunalnih preduzeća, dodao je Mandić, zaboravili su koja im je misija, zaboravili su da su vlasništvo građana i Skupštine KS a ne privatna preduzeća. 


Istakao je da neće biti otpuštanja radnika, već će tragati za stvaranjem boljih uslova rada, da se radnicima poveća plaća, posebno onima koji rade teške fizičke poslove na terenu.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još