Nermin Nikšić za DEPO Portal

DF sjedi na dvije stolice, za Lagumdžiju je šteta šta uradi od političke karijere... Mi u SDP-u državu vidimo drugačije!

Front23.05.19, 14:01h

DF sjedi na dvije stolice, za Lagumdžiju je šteta šta uradi od političke karijere... Mi u SDP-u državu vidimo drugačije!
Ne može se sjediti na dvije stolice i DF je odabrao svoj put... Mi državu vidimo drugačije, naš patriotizam je ekonomski prosperitet, znanje i antifašizam, društvo u kojem ostaju djeca - kazao je, između ostalog, Nermin Nikšić u intervjuu za DEPO portal

 

Gdje je danas Socijaldemokratska partija BiH, kakve se promjene spremaju pred nadolazeći izbor za predsjednika te Kongres stranke, s kime ova stranka namjerava sarađivati, a s kime ne i kakvi su izazovi i planovi pred njom, ali i šta nakon svega misli o bivšem partijskom kolegi i Demokratskoj fronti, šta o bivšem predsjedniku Zlatku Lagumdžiji, za DEPO PORTAL pojašnjava Nermin Nikšić, aktuelni lider ove bh. partije. 

 

Razgovarala: Angelina ALBIJANIĆ-DURAKOVIĆ

 

SDP BiH prolazi kroz krajnje uzbudljivu fazu svog postojanja. Bliže se stranački izbori za predsjednika, kao i Kongres stranke, a sa druge strane, gotovo svakodnevno smo svjedoci niza događaja koji prijete da ovu stranku dovedu u još veće krizu. Kakvo je zaista zdravlje SDP-a BiH?


SDP je pod medijskim napadima i to je jasno vidljivo u javnosti. Više se priča o opozicionom SDP-u nego o strankama nesposobnim da formiraju vlast uprkos izbornoj pobjedi. Međutim, možda im se možemo zahvaliti. Time samo još jednom potvrđuju da je SDP stvarna opasnost za njihove etno-nacionalne programe i besramne pljačke državnih dobara. SDP je zdrav i u punoj snazi. Dapače, rekli smo odlučno NE nacionalistima, održali svoje obećanje i kroz formiranje BH bloka okupili i tek ćemo još okupljati zdrave političke snage u BiH. Razumijem da je to realna opasnost za nacionaliste i da dramatičnim naslovima to žele prozvati krizom. Ono što je nenaviknutim na demokratiju kriza, kod nas je redovna i normalna pojava. Istina je da smo odluke uglavnom donosili dominantnom i velikom većinom, odlučivali transparentno i pred očima javnosti i naših članova. U SDP-u ne odlučuje jedna porodica ili klan, nego se poštuju procedure i demokratska većina. Tako će biti i sa izborima, kao i Kongresom. 


SDP BiH je na udaru brojnih kritika, što bi se reklo – i sa desna i sa lijeva... Vaš veliki kritičar je SDA, njhov glavni prigovor je bio da nećete da uđete u tzv „patriotski blok“ i da time ugrožavate budućnost BiH. Šta vi kažete na to?


SDP je uvijek predmet kritika. One mogu biti dobronamjerne i ukoliko su takve, pronađu put do nas. Raduje vidjeti da javnost primjećuje našu principijelnost i mi se trudimo svaki potez argumentirati. Naše oružje nije buka ni jeftina igra emocijama, nego odgovorna politika. Nije se desilo da donesemo neku odluku, a da ona nije obrazložena jakim argumentima. A upravo su argumenti ono što smeta tim drugim „kritičarima“, iako je ovo što se dešava tipični medijski reket i odstrel. Naši argumenti su više nego jasni svima koji to hoće objektivno sagledati. SDA je predala državu u ruke HDZ-u i SNSD-u dajući im punu i potpunu moć u domovima naroda. Dakle, sa većinskih 8 od 15 delagata u Domu naroda na državnom nivou HDZ i SNSD sada imaju punu kontrolu. I na federalnom nivou je SDA u ZDK, glasajući za HDZ, omogućila punu kontrolu u Domu naroda.  Zatim su nama htjeli dati fotelju i svu odgovornost za već unaprijed blokiranu državu. Računajući na zaborav građana, SDA planira maskirati činjenicu da je već sada država blokirana za naredne četiri godine. E sada, šta bi SDP mogao uraditi u takvoj situaciji osim biti taoc promašaja za koji su glasali u SDA. Da je bilo patriotizma, ne bi se SDA odlučila glasati između delegata SDP-a i HDZ-a za te destruktivne politike. Zbog toga ne dopuštamo kvazipatriotsku predstavu za javnost i vrlo konkretne ustupke HDZ-u i SNSD-u u institucijama gdje se određuje budućnost BiH. Uostalom, to su stranke koje su već vladale i odlučivale o našoj budućnosti. Svi imamo priliku da vidimo te rezultate dok ispraćamo svoju djecu vani i viđat ćemo ih jednom u nekoliko mjeseci. Da li je to patriotizam o kojem oni govore? Mi državu vidimo drugačije, naš patriotizam je ekonomski prosperitet, znanje i antifašizam, društvo u kojem ostaju djeca.  


Međutim, ne ide ni sa tzv. „BH blokom“, sve ste dalje od Demokratske fronte i Željka Komšića. Kako tumačite njihovo pristajanje da idu u koaliciju sa SDA i, kako sada stvari, stoje u borbi za vlast na državnom i federalnom nivou?


DF je sam istupio iz BH bloka odlukom da ide u koaliciju sa SDA. Ne može se sjediti na dvije stolice i DF je odabrao svoj put. To je njihova legitimna odluka. Istovremeno, BH blok je tu, ide se u njegovu formalizaciju i predstavlja jednu novu političku snagu u BiH. Već smo pokazali svoju principijelnost prema glasačima, a tamo gdje nastupamo u vlasti smo pokazali da radimo u interesu građana i drago mi je reći da dosad niko od građana nije požalio što ministri iz SDP-a sjede u vlasti, niti je neko BH blok označio kao uski interesni klan. Naprotiv, BH blok budi nadu u drugačiju politiku i ostavlja svoja vrata otvorena i drugima. To je projekat budućnosti i još dobrih vijesti će doći iz BH bloka.


Velika se politička bitka vodi za Sarajevo i Tuzlu, s tim da ste u Sarajevu na vlasti zajedno sa partnerima, dok se u Tuzli ne nazire kraj stanja u kojem SDP BiH, iako je relativni pobjednik, ne može napraviti svoju vladu. Kako predviđate dalji razvoj situacije i koja je tu pozicija SDP-a?


SDP BiH je na sjednici GO kao najvišeg organa između dva kongresa jasno donio, a zatim i potvrdio odluku da se ne ide u vlast sa etno-nacionalnim strankama. Vlada u Kantonu Sarajevo je i formirana uvažavajući taj princip, a vlast u kantonu gdje smo pobijedili nismo formirali, jer nažalost taj rezultat nam ne omogućava da to uradimo sami, odnosno s partnerima a bez SDA. U međuvremenu su DF i SBB donijeli odluku da uđu u koaliciju sa SDA, što u značajnoj mjeri veže ruke našoj organizaciji u TK da kao relativni pobjednici formiramo Vladu. SDP ne odlučuje sam i teško je davati prognoze šta će biti sa ostalim političkim akterima. Mi ćemo se držati svojih odluka.


Politička akcija koju vodi Zlatko Lagumdžija i nekoliko starih ili bivših (visokih) članova SDP-a izaziva novu konfuziju na političkoj ljevici. Kako vi to gledate? Hoće li Lagumdžija sa ovim svojim novim inicijativama dati, kako to to kaže,  snagu ljevici ili je on, ipak, kao što je to davno rekao Nijaz Duraković, grobar socijaldemokratije u BiH?


Meni se čini da taj pokret stvara konfuziju i među njegovim osnivačima i članovima, pa smo mogli vidjeti i napuštanja, kao i optužbe na račun tog pokreta. S druge strane, ne mislim da stvaraju konfuziju na ljevici. Ne bih komentarisao Lagumdžiju, jer sa svojom dugogodišnjom političkom karijerom je dao sve odgovore javnosti i javnost je rekla šta misli o njemu. Meni je iskreno žao da je jedan dio članova rukovodstva SDP-a ušao u ovaj projekat na način kako su ušli, jer smatram kako nijedna politička partija, pa tako ni SDP ne može sebi dopustiti luksuz da u organima partije sjede ljudi koji osnivaju novu stranku. Glavni odbor SDP je na prijedlog predsjedništva donio odluku o isključenju onih koji su praktično na taj način pokušali da sjede na dvije stolice.


Mnogi smatraju da vam je bila greška izbacivanje Damira Nikšića iz stranke? Za mnoge je on, naročito u Sarajevu, ono što bi ova stranka trebala biti – beskompromisna kada su u pitanju ideološki protivnici?


Glavni odbor je donio odluku o isključivanju Damira Nikšića zbog nastupa prema određenim članovima i psovki upućenih dijelu članstva. Kao javna ličnost i zastupnik, te član SDP-a mora snositi odgovornost za učinjena djela. Dio javnosti se može slagati sa njegovim političkim konstatacijama, ali odluka nije bila ishitrena i prethodila joj je diskusija. Nama nije drago kada izgubimo člana partije, ali u SDP-u postoje neka pravila i procedure. Na kraju, SDP je pokazao da drži do principa isključivanjem i drugih članova koji su kršili pravila i narušavali ugled SDP-a. SDP je stogodišnja partija. Naša ideološka pozicija je profilirana ogromnim naslijeđem, a uvijek učimo i nove stvari i dostižemo nove standarde, kao u slučaju unutrašnje demokratizacije. Mislim da svako ko malo isprati reakcije naših političkih i ideoloških protivnika može vidjeti da su oni itekako svjesni našeg ljevičarskog i antifašističkog opredjeljenja. To ne bi bilo tako da ne njegujemo lijeve ideje. 


Očigledno je da je u glavnom gradu BiH Sarajevu ljevica potpuno fragmentirana i da se tu SDP slabo snalazi. Utisak je da ste tu danas kadrovski vrlo slabi, sa mladim igračima koji još uvijek nisu osvojili svoj javni prostor, intelektualaci nizu uz vas. Šta tu možete učiniti kako bi se situacija prekrenula u drugom, pozitivnijem pravcu?


SDP ne drži monopol nad ljevicom i mi imamo više stranaka koje pretendiraju na lijevu glasačku bazu. Istovremeno, SDP je prva ljevičarska stranka u Sarajevu. Naši ministri su dosad uradili kao prethodna vlast na tim pozicijama za četiri godine. Njihovo vrijeme tek dolazi. Javnost je tražila mlade ljude, SDP je dao svoje rješenje i mislim da nismo pogriješili s tim. Intelektualci su uz nas. U javnosti su se mogle vidjeti pozitivne reakcije i na naše NE nacionalistima, kao i za formiranje BH bloka. Također, Savjet socijaldemokratskog pokreta koji je sačinjen od intelektualaca je stao uz nas. Naravno, postoje i propagandisti koji rade za drugu stranu. Mi ćemo nastaviti sa principijelnim politikama.


Idu izbori za novog predsjednika SDP? Šta su vaši motivi za ponovnu kandidaturu i šta nudite svome članstvu u narednom mandatu ukoliko budete izabrani?


Iza nas su bile neke teške odluke i veliki pritisci kojima nismo dopustili da naruše našu unutrašnju snagu i sabotiraju demokratizaciju partije. Međutim, novi izazovi su pred nama i mislim da trebamo nastaviti u ovom pravcu. Tu je i formalizacija BH bloka, financijska stabilizacija SDP-a, zajednički nastup i osnaživanje pozicije na lokalnim izborima te borba protiv nacionalnih stranaka. SDP ne bi smio odstupiti od ovog puta i to je moj glavni motiv. SDP treba biti partija koju članovi cijene i koja neće iznevjeriti njihovu volju i povjerenje, te koja će uvažavati svakog svog člana. 


Nakon predsjedničkih izbora, stiže i Kongres. Šta na njemu možemo očekivati? Hoće li nakon njega SDP BiH biti jači?


Kongres SDP će odlučivati o stvarima za koje je nadležno to tijelo, poput izbora pojedinih članova rukovodstva, osim predsjednika, poboljšanje statuta gdje se pokazao manjkavim, izborom novog sastava GO itd. SDP ostaje jak bez obzira na sve, ali Kongres jeste prilika da to još jednom potvrdimo. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još