Izbor za Parlament EU

Evropljani glasaju na 'najbitnijim' izborima

Hronika23.05.19, 11:54h

Evropljani glasaju na 'najbitnijim' izborima
Rezultati bi trebali biti poznati u nedjelju navečer, nakon višesedmičnih razgovora među strankama oko formiranja stabilne većine u parlamentu, i među nacionalnim čelnicima oko izbora naslijednika Junckera i ostalih vodećih zvaničnika EU

 

Evropljani počinju glasati u četvrtak na četverodnevim izborima za Evropski parlament koji će uticati na politiku Bruxellesa ne samo u narednih pet godina nego i na samu budućnost evropskog projekta. 

 

Ankete pokazuju da će euroskeptici ponovo ostvariti pomake. Brexit, međutim, tek treba da se dogodi a moguće je da se i ne realizira; najžešći protivnici Bruxellesa borit će se da osvoje preko 20 posto glasova; a ekstremna desnica ulazi u glasanje tokom vikenda pogođena skandalom sa snimkom austrijskog desničara koji se dogovara s nećakom ruskog oligarha radi stjecanja lične koristi, navodi Reuters.  

 

Ostali koji žele da prekinu ili potisnu federalističke trendove, pa čak i da ukinu Evropsku uniju u cjelini, također se suočavaju s problemima. Neki od njih koji su osvojili vlast na nacionalnom nivou također se moraju suočiti s razočaranim pristalicama - posebno italijanski koalicioni partneri Liga i pokret Pet zvijezda. 

 

Evropski projekat suočava se s nizom izazova, uključujući nazadak bez presedana u transatlantskim odnosima zbog politike američkog predsjednika Donalda Trumpa koja ohrabruje evropske populiste, graničnih sporenja oko migranata i ekonomije opterećene javnim dugom i suočene s izazovom kineskog ekonomskog uspona. 

 

Sjećanja na ratove, vruće i hladne, nisu, međutim, uspjela da izgrade vjeru u  jedinstvenu budućnost. Jean-Claude Juncker, Luksemburžanin koji će odlazi s čela izvršnog organa EU nakon izbora, upozorio je na rastuću plimu nacionalizma.  

 

Opisujući ih kao "nesumjnivo najbitnije" od prvih evropskih izbora održanih u 1979., centristički francuski predsjednik Emmnuel Macron ponovo je istaknuo značaj evropskih standarda, pozivajući na saradnju među konzervativcima, socijalistima i zelenim kako bi se suprotstavili bloku antievropskih snaga.  

 

- U današnjem svijetu potrebna nam je snažnija, jedinstvenija Evropa - izjavio je Macron za belgijske novine Le Soir. Upitan vjeruje li da njegovi protivnici mogu uništiti EU, on je odgovorio "Naravno". 

 

Rezultati bi trebali biti poznati u nedjelju navečer, nakon višesedmičnih razgovora među strankama oko formiranja stabilne većine u parlamentu, i među nacionalnim čelnicima oko izbora naslijednika Junckera i ostalih vodećih zvaničnika EU. 

 

Iako su brojni Evropljani ravnodušni prema dešavanjima u Bruxellesu, vlade u Moskvi, Washingtonu, Pekingu i ostalim prijestonicma pomno će posmatrati znake političke slabosti ili snage u najvećem svjetskom ekonomskom bloku, ocjenjuje Reuters. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!