FOTO/ DODJELA NAGRADA 25. MAJA

U Zemaljskom muzeju BiH svečano otvorena konferencija 'Evropski muzej godine'

Kultura22.05.19, 21:23h

U Zemaljskom muzeju BiH svečano otvorena konferencija 'Evropski muzej godine'
Ovogodišnje izdanje konferencije Evropski muzej godine, u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva i Evropskog muzejskog foruma, okuplja više od stotinu muzeja, od kojih je njih četrdeset nominovano za pet nagrada koje dodjeljuje Evropski muzejski forum

 


U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine večeras je svečano otvorena konferencija “Evropski muzej godine”. Tom prilikom su se prisutnima obratili: Amina Krvavac, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva, Jette Sandahl, predsjednica Evropskog muzejskog foruma, Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo i Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH. Konferencija će trajati do 25. maja kada će se održati svečana dodjela nagrada u Narodnom pozorištu u Sarajevu.


Ovogodišnje izdanje konferencije Evropski muzej godine, u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva i Evropskog muzejskog foruma, okuplja više od stotinu muzeja, od kojih je njih četrdeset nominovano za pet nagrada koje dodjeljuje Evropski muzejski forum. Prije završne ceremonije dodjele nagrada, održat će se trodnevna konferencija sa nizom predavanja, radionica i panel diskusija. Također, zahvaljujući zalaganju Muzeja ratnog djetinjstva, u program konferencije je po prvi put uvršteno i predstavljanje domaćih muzeja.

 

evropski-muzej-godine-1


U četvrtak, 23. maja, u Poslovnom centru UNITIC, prisutnima će zaželjeti dobrodošlicu Jette Sandahl (Predsjednica Evropskog muzejskog foruma), Nermin Muzur (Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo), Nj. E. Nicola Minasi (Ambasador Italije u BiH) i Amina Krvavac (Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva), a potom će im se, kao jedna od glavnih govornica konferencije, obratiti Suay Aksoy, predsjednica Međunarodnog muzejskog vijeća. 


Isti dan će se održati sljedeće panel diskusije: “Dobitnici nagrade Kenneth Hudson”, “Muzeji i velike ideje”, “Muzeji i novi načini pristupanja lokalnom kontekstu”, “Muzeji i svjetska historija”, “Muzeji i okoliš”, “Muzeji i književnost”. 

 

evropski-muzej-godine-5


U petak, 24. maja, priliku za prezentaciju imat će i bh. muzeji: Historijski muzej BiH, Muzej Hercegovine u Trebinju, Muzej Hercegovine u Mostaru, Muzej savremene umjetnosti RS, te Balkan Museum Network i Fondacija Muzej Hotel Holiday. Pored toga bit će održano još pet panel diskusija: “Muzeji i novi narativi historije i identiteta”, “Muzeji transporta i tehnologije”, “Muzeji i novi pristupi umjetnosti i kulturi”, “Muzeji i narativi oružanih sukoba i ratova” te “Muzeji i jedinstveno naslijeđe”. Glavni govor drugog dana konferencije na poziv Evropskog muzejskog foruma održat će osnivač Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminko Halilović.

 

evropski-muzej-godine-3


S ciljem umrežavanja i povezivanja učesnika, oba dana će biti upriličeni i večernji prijemi koje će ugostiti Britanski Ambasador u BiH, Nj. E. Matthew Field, odnosno Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi.


U subotu, 25. maja, učesnicima će se kao glavni govornici obratiti Deyan Sudjic, direktor Muzeja dizajna u Londonu, koji je prošlogodišnji dobitnik nagrade Evropski muzej godine, te Sharon Heal, direktorica Asocijacije muzeja Velike Britanije. U toku dana će biti održane četiri radionice te podijeljeni certifikati svim nominovanim muzejima. Svečana ceremonija dodjele nagrada će biti upriličena u Narodnom pozorištu u subotu navečer kada ćemo i saznati ovogodišnje dobitnike najznačajnijih evropskih muzejskih nagrada.

 

evropski-muzej-godine-4jpg

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!