protiv tri fizičke i jedne pravne osobe

SIPA podnijela izvještaj o utaji oko 4,8 miliona KM poreza: Otvorili više bankovnih računa i na njih primali...

Hronika22.05.19, 16:46h

SIPA podnijela izvještaj o utaji oko 4,8 miliona KM poreza: Otvorili više bankovnih računa i na njih primali...
Prijavljene osobe od 2013. do 2018., u svojstvu odgovornih osoba u jednoj pravnoj osobi iz BiH, odnosno kao fizičke osobe-obveznici poreza na dohodak, postupali kao pripadnici grupe za organizirani kriminal

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) podnijeli su Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, protiv tri fizičke i jedne pravne osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "organizirani kriminal" u vezi s krivičnim djelima "pranje novca", "porezna utaja", "osnovi odgovornosti pravne osobe" i "utaja poreza i doprinosa" iz Krivičnog zakona Republike Srpske.  

 

Naime, policijski službenici SIPA-e su u saradnji s organima za sprovođenje zakona Slovenije i drugih zemalja EU, došli se do podataka kako su prijavljene osobe od 2013. do 2018., u svojstvu odgovornih osoba u jednoj pravnoj osobi iz BiH, odnosno kao fizičke osobe-obveznici poreza na dohodak, postupali kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, tako što su otvorili i u dogovoru raspolagali s više bankovnih računa kod komercijalnih banaka na području Slovenije, Austrije i Mađarske, te iste iskoristili za primanje novčanih sredstava po osnovu oporezivih prihoda stečenih u inostranstvu bez njihovog prijavljivanja nadležnim poreskim organima u BiH u ukupnom iznosu od oko 48 miliona KM čime su izbjegli plaćanje poreskih obaveza u ukupnom iznosu od oko 4,8 miliona KM, saopćeno je iz SIPA-e.                               

             

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!