Kolege ga juče uhapsile

Otkrivamo kako je 'pao' pripadnik FUP-a uhapšen zbog reketiranja dilera: Prijavili ga kriminalci jer su im njegove usluge postale preskupe?!

Hronika22.05.19, 13:06h

Otkrivamo kako je 'pao' pripadnik FUP-a uhapšen zbog reketiranja dilera: Prijavili ga kriminalci jer su im njegove usluge postale preskupe?!
Policija je uhapsila Ermina Zuku, pripadnika Specijalne jedinice FUP-a, zbog saradnje sa optuženim u akciji Prizma

 

Pripadnik Federalne policije Ermin Zuko inače inspektor za droge, jučer je, kako smo već objavili, uhapšen na svom radnom mjestu zbog odavanja službenih informacija dilerima uhapšenim u akciji kodnog naziva Prizma. Zuku su uhapsile kolege iz Federalne uprave policije zbog sumnje da je počinio krivična djela odavanje službene tajne i primanja dara te drugih oblika koristi, odnosno da je reketirao dilere tražeći im gomilu novca, piše Oslobođenje.

 

On je danas predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izjavila je novinarima glasnogovornica ovog tužilaštva Azra Bavčić

 

Po njenim riječima, on će biti zadržan 24 sata i nakon što ga u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica, odlučit će o eventualnom prijedlogu za pritvor. 


Tokom istrage u predmetu Prizma inspektori su shvatili da su prvoosumnjičeni Edis Bunar (1989) i njegovi saradnici dobijali operativne policijske informacije o kretanju patrola, mjestu i vremenu pretresa, te shvatili da poslove dilera pokriva neko unutar policije.


Daljom istragom utvrđeno je da je krtica u FUP-u te je samo bilo pitanje koja će agencija obaviti hapšenje: SIPA ili FUP.


Nezvanično se moglo saznati da je upravo Zuko inicirao sastanke sa čelnicima grupe koja se bavila trgovinom droge, te je išao kod Edisa Bunara, ucjenjivao ga tražeći novac da njega i ostale članove grupe ne prijavi i da im zauzvrat ustupa korisne informacije poput one koga od njih priluškuju pripadnici FUP-a. Navodno je njihova saradnja naglo prekinuta jer su upravo kriminalci prijavili policajca. Pretpostavlja se da su Zukine usluge postale preskupe za dilere pa su se oni odlučili za ovaj korak. Zuko je bio pripadnik Alfa tima Specijalne policijske jedinice FUP-a, koja je 2012. pobijedila u ekipnom takmičenju elitnih policijskih jedinica iz regiona u Suhodolu. On je tom prilikom zauzeo sedmo mjesto u gađanju iz službenog pištolja.


Podsjetimo, akcija Prizma izvedena je prije 72 dana, tačnije 11. marta ove godine, kada su pripadnici FUP-a na području Sarajeva uhapsili 12 osoba jer su od septembra 2018. do hapšenja preprodavale drogu.


U toj policijskoj akciji u dvije sarajevske opštine, Centar i Novi Grad, a u sklopu pretresa na deset lokacija, pronađeni su, između ostalog, i određena količina spida, marihuane, heroina, veća količina novca i Bunarov Audi Q7 te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa ovim krivičnim djelima. Pored Edisa i njegove supruge Nerme Bunar (1991), koji se sumnjiče da su organizovali i rukovodili pomenutom grupom, uhapšeni su Eldar Spahić, Sabahudin Žigović, Esmera Sinanović, Almedin Tači, Adis Paldum, Enes Gilić, Emir Curić, Edin Žigović, Adi Mekić, Dženan Šačić i Minja Bajagić. Većina uhapšenih u ovoj akciji će, kako smo već pisali, sklopiti sporazume o priznanju krivice kako bi izbjegli suđenje, te dobili manju kaznu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još