Vijenac položio i Dragan Čović

Incident na komemoraciji u Bleiburgu, jedna osoba završila u zatvoru

Hronika18.05.19, 16:24h

Incident na komemoraciji u Bleiburgu, jedna osoba završila u zatvoru
U centru Bleiburga oko u 11 sati je održan i protest protiv komemoracije žrtvama bleiburške tragedije u organizaciji koruške podružnice stranke Zelenih te bleiburške podružnice Antifašističke akcije na kojem se okupilo 50-ak ljudi

 

U Austriji je održana centralna komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije koju organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor.

 

Televizija N1 je javila da je austrijska policija zabilježila jedan incident na komemoraciji u Bleiburgu, kada je jedna osoba uzdigla ruku i pozdravila Hitlerovim pozdravom, nakon čega je odvedena u zatvor u Klagenfurt.

 

Početkom sedmice neslaganje s održavanjem komemoracije na Lojbaškom polju izrazio je gradonačelnik Bleiburga Štefan Visocnik koji je komemoraciju nazvao ''krinkom za slavljenje nacizma i ustaštva'' te da taj skup na kojem se očekuje 15.000 ljudi predstavlja ''ozbiljan rizik za javni red''.

 

U centru Bleiburga oko u 11 sati je održan i protest protiv komemoracije žrtvama bleiburške tragedije u organizaciji koruške podružnice stranke Zelenih te bleiburške podružnice Antifašističke akcije na kojem se okupilo 50-ak ljudi.

 

Na Bleiburškom polju obilježava se godišnjice bleiburške tragedije u znak sjećanja na maj 1945., kada je jugoslavenska vojska likvidirala desetine hiljada pripadnika vojske poražene Nezavisne države Hrvatske (NDH) i civila, među kojima su bili Hrvati, kao i jedan dio muslimana, piše Patria.

 

Antifašisti smatraju da se skup svake godine sredinom maja održava pod izgovorom da se obilježi stradanje „nevinih“civila i vojnika, ali iz izjava govornika u Bleiburgu jasno se može vidjeti da se skup koristi uglavnom kako bi se žalilo za poraženom državom.

 

NDH je bila jedna od glavnih saveznika Hitlerove nacističke Njemačke i Musolinijeve fašističke Italije tokom Drugog svjetskog rata.

 

Nešto ranije vijenac u Bleiburgu položio je i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još