fahrudin radončić o starom - novom stanju u politici

Kada je DF napustila koaliciju 2015., SBB je ušao kao vatrogasac u vlast... Prošle četiri godine pojeli su skakavci...

Front17.05.19, 19:58h

Kada je DF napustila koaliciju 2015., SBB je ušao kao vatrogasac u vlast... Prošle četiri godine pojeli su skakavci...
'SBB ulazi kao jedna vrsta amortizera, odnosi između HDZ i SDA nisu dobri, između SNSD-a i bošnjačkih stranaka nisu dobri' - kazao je Radončić

 

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a za N1 je pojasnio razloge zašto je njegova stranka odlučila ući u vlast na federalnom i državnom nivou. On je istakao da SBB u vlast ulazi kao jedna vrsta amortizera, te da neće dozvoliti da se dogode minule tri godine i da se neće trošiti vrijeme za napredak ka EU integracijama, izgradnji, zapošljavanju i sprečavanju odlaska mladih iz BiH.

 

"Javnost je saznala za tekst, to su načelne koalicione stvari, da ova zemlja krene napokon naprijed, bržim putem ka EU integracijama, izgradnji, zapošljavanju. To je programski akt koji može biti dobra ideja vodilja za mnoge segmente društva. To je priča koju ova vlast treba da provede. Mi smo, kada je DF napustila vladajuću koaliciju 2015. godine, SBB je ušao kao vatrogasac u vlast. To je tako. Prošle četiri godine su pojeli skakavci. Mi smo postali zemlja problem, nakon Kosova se o BiH govori kao problematičnoj državi. Nismo se odmakli od svađa. U životu je teško nadoknaditi vrijeme", poručio je Radončić.

 

Prema njegovom mišljenju alternative nema.

 

"SBB ulazi kao jedna vrsta amortizera, odnosi između HDZ i SDA nisu dobri, između SNSD-a i bošnjačkih stranaka nisu dobri. Kada se dvojica tuku najviše batina dobija onaj koji razdvaja, mi smo se tukli sa svima. Nema pardona u kampanjama", kazao je Radončić za N1.

 

On smatra da ako bi se završila priča oko MAP-a, mogao bi se imenovati mandatar i formirati Vijeće ministara. S druge strane, formiranje vlasti na nivou FBiH će ići dosta teže.

 

"U FBiH prijatelji iz hrvatskog korpusa imaju svoje uslove, Izborni zakon, pesimista sam da se može uraditi to brzo. Ali mogu ekipe eksperata raditi na rješenju. Presudu Sejdić-Finci ne možemo da provedemo deceniju. Ne treba očekivati spektakularna rješenja preko noći. Razgovorima treba pristupiti bez tenzija. Epilog Vlade FBiH da ne čeka, nego da je uradimo čim prije", izjavio je u Danu uživo na N1.

 

"Zašto sam ušao u cijelu priču. Želim da vjerujem da se neće ponoviti minule tri godine, da ljudi u vlasti neće trošiti vrijeme da eliminiraju protivnike, monotiraju procese, nego da će biti prioritetnije stvari, autoceste, zapošljavanja, olakšice privredi. Ja sam bio žrtva, nadam se da sebe i SBB mogu dovesti u poziciju aktivnog igrača. Ako ne bude išlo - reći ćemo momci, stvari se ponavljaju. Nije ovo ultimatum, nego je to jedan razgovor. SBB neće biti ničija nova žrtva zbog nedostatka rezultata", kazao je za N1 predsjednik SBB-a.

 

"Jedan od razloga što ulazimo je da učinimo jedinstven bošnjački faktor i da odgovorimo na sve vrste provokacija i disolucija, da nađemo bošnjački mir, međuentitetski mir. regionalni mir", kazao je Radončić.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još