Poražavajući podatak

Bh. državljanstva u četiri godine odreklo se 20.536 osoba, očekuje se povećanje ovog broja

Hronika17.05.19, 11:21h

Bh. državljanstva u četiri godine odreklo se 20.536 osoba, očekuje se povećanje ovog broja
Iako su zvanični podaci Zavoda za statistiku gotovo pet puta manji, odlazak mladih trebao bi biti poziv na akciju svih segmenata društva

 

U posljednje četiri godine, 20.536 osoba se odreklo bh. državljanstva, a 10 miliona je prihod države u posljednje tri godine od takse za odricanje od državljanstva, naznačeno je u odgovoru Saši Magazinoviću, zastupniku SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH kojeg su zanimali ovi podaci, piše Patria.

 

„U narednim godinama taj broj će biti značajno veći jer se povećava broj onih koji odlaze u zemlje sa kojima nemamo ugovor o dvojnom državljanstvu. Vremenom će veliki broj osoba steći uslove za državljanstvo te države. Prije svega, radi se o Njemačkoj“, istakao je Magazinović.

 

Iako su zvanični podaci Zavoda za statistiku gotovo pet puta manji, odlazak mladih trebao bi biti poziv na akciju svih segmenata društva. Nažalost, globalne strategije na zaustavljanju odlaska bh. stanovnika u našoj zemlji još nema.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!