BAZA PODATAKA NA RASPOLAGANJU GRAĐANIMA

Do sada tajna, od danas javna: Zavirite u imovinu sudija i tužilaca u BiH! Karijera, nekretnine, automobili...

Hronika16.05.19, 10:57h

Do sada tajna, od danas javna: Zavirite u imovinu sudija i tužilaca u BiH! Karijera, nekretnine, automobili...
Novinari CIN-a su godinu dana prikupljali dokumente iz zemljišnih knjiga, registara preduzeća te podatke o plaćama i naknadama iz pravosudnih institucija kao i krivične prijave, optužnice i presude

 

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

 

 

Centar za istraživačko novinarstvo objavljuje novu bazu podataka o prihodima te pokretnoj i nepokretnoj imovini 29 sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini. Osim nosilaca pravosudnih funkcija koje bira i imenuje VSTV, u bazi su i podaci o četvero sudija ustavnih sudova koje biraju nadležni parlamenti.


Bazu podataka čine informacije o njihovom obrazovanju i karijeri, nekretninama, automobilima, ušteđevini i kreditima. Na raspolaganju su i informacije o tužbama, sudskim i disciplinskim postupcima koji su vođeni ili se vode protiv sudija i tužilaca.


Novinari CIN-a su godinu dana prikupljali dokumente iz zemljišnih knjiga, registara preduzeća te podatke o plaćama i naknadama iz pravosudnih institucija kao i krivične prijave, optužnice i presude.


Prema Zakonu o VSTV-u, sudije i tužioci svake godine podnose ovom vijeću finansijske izvještaje u kojima navode šta su tokom godine radili i koliko novca su za to primili. Izvještaji uključuju informacije o bračnim drugovima i djeci sa kojom žive. Ti podaci nikada nisu bili dostupni javnosti.


CIN je 2015. godine zatražio ove izvještaje, ali VSTV ih je odbio dostaviti, uz obrazloženje da bi time mogla biti povrijeđena privatnost ovih osoba. U Agenciji za zaštitu ličnih podataka su ovo smatrali zloupotrebom prava, navodeći da se institucije neosnovano pozivaju na zaštitu ličnih podataka i donose proizvoljne odluke te da bi trebale cijeniti javni interes i objaviti ove informacije.


CIN će u narednom periodu bazu dopunjavati novim profilima sudija i tužilaca.


Ovim povodom CIN je danas u sarajevskom hotelu "Europa" organizovao Okrugli sto "Imovinski kartoni nosilaca pravosudnih funkcija" na kojem su učestvovali Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, Aneta Arnaudovski, sutkinja i stručnjakinja za antikorupciju i Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora Transparency Internationala.

 

Kompletnu bazu podataka pogledajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još