Kršenje evropskog i međunarodnog prava

Švicarski novinari snimili hrvatsku policiju kako nezakonito protjeruje migrante u BiH: Uperili su pištolje u nas!

Hronika15.05.19, 20:54h

Švicarski novinari snimili hrvatsku policiju kako nezakonito protjeruje migrante u BiH: Uperili su pištolje u nas!
Novinari švicarske televizije tvrde da je ovo prvi put da je ilegalno prebacivanje migranata s teritorija Europske unije dokumentirano na ovaj način

 

Švicarska javna televizija SRF najavila je da će u srijedu navečer objaviti prilog kojim dokazuje da hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante. Švicarski novinari dva su dana, kako navode, proučavali stanje na terenu i tokom tog perioda zabilježili čak četiri situacije u kojima su hrvatski policajci usmjeravali grupe ilegalnih migranata na teritorij Bosne i Hercegovine, piše Jutarnji.hr.

 

- Napušteni pogranični prostor na sjeveru BiH. Osobe u hrvatskim uniformama u šumi. Iza njih je grupa od 30 osoba sa ruksacima i dekama. Na prostoru između Hrvatske i BiH policajci zastaju i puštaju grupu na teritorij BiH, opisuju Švicarci situacije za koje tvrde da su protuzakonita deportacija migranata iz Hrvatske u BiH.

 

Kako piše SRF u najavi reportaže, u BiH je ovakvim postupanjem hrvatske policije prebačeno oko 70 osoba, uglavnom Pakistanaca, Alžiraca i Afganistanaca.

 


Novinari SRF-a su razgovarali s migrantima odmah nakon što su prešli u BiH, a oni su im potvrdili da ih je hrvatska policija u BiH prebacila bez ikakvih provedenih procedura. Osim toga, tvrde da su tom prilikom hrvatski policajci upotrebljavali silu nad njima.

 

- Uhvatili su nas u šumi, smjestili su nas u kombi i odvezli do granice. Put je trajao oko dva sata. Zatim su uništili naše telefone i preveli nas na teritorij BiH, rekao je jedan Pakistanac za SRF.

 

Migranti uvjeravaju da im je novac koji su imali kod sebe ukraden.

 

- Uperili su pištolje u nas i rekli da stanemo. Bili smo uplašeni i uplakani, priznao je dječak iz jedne afganistanske porodice.

 

Kada su upitali policajce mogu li u Hrvatskoj dobiti azil, oni su se smijali i govorili da ga mogu dobiti u BiH.

 

Novinari švicarske televizije tvrde da je ovo prvi put da je ilegalno prebacivanje migranata s teritorija Europske unije dokumentirano na ovaj način.

 

Podsjetimo, brojni su svjetski mediji i nevladine organizacije posljednjih mjeseci optuživali hrvatsku policiju da ilegalno protjeruje migrante u BiH ili da ih fizički zlostavlja, međutim, iz MUP-a su uvijek tvrdili da Hrvatska uspješno nadzire i štiti granicu sukladno međunarodnim i nacionalnim zakonima, a za slične situacije koje su bile snimljene navodili su da je riječ o uobičajenom postupku 'odvraćanja' od granične crte.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još