Akcija na području Gradiške

SIPA uhapsila dvije osobe: Turci krijumčarili migrante u iznajmljenim vozilima od rent-a-car agencija

Hronika15.05.19, 15:59h

SIPA uhapsila dvije osobe: Turci krijumčarili migrante u iznajmljenim vozilima od rent-a-car agencija
Osumnjičene osobe su privedene u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na području Gradiške uhapsili dvije osobe, državljana Republike Turske, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje ljudi. 

 

Osumnjičeni su u vozilima iznajmljenim od rent-a-car agencija prevozili 11 krijumčarenih osoba, od kojih je jedno dijete, za koje je utvrđeno da su državljani Iraka. 

 

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e pretresli su osumnjičene osobe, stambene objekte i vozila koja su koristili, te tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli  mobilne telefone, SIM kartice i određenu dokumentaciju, koja može poslužiti kao dokaz u daljem krivičnim postupku. Takođe, prilikom pretresa u jednom od vozila otkriven je gumeni čamac sa veslima, kojim su osumnjičeni namjeravali prebaciti krijumčarene osobe preko rijeke Save u Republiku Hrvatsku. 

 

Osumnjičene osobe su privedene u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SIPA-e.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!