VIDEO/ Jelka Milićević, ministrica finansija i dopredsjednica Vlade FBiH

Prvi put otkad postoji, Federacija BiH ima akumulirani suficit!

Front15.05.19, 13:41h

Prvi put otkad postoji, Federacija BiH ima akumulirani suficit!
Ona posebno naglašava činjenicu da je aktualna vlada za svog mandata imala u predviđenom roku usvojene godišnje proračune, što je na određeni način olakšavalo rad i izvršavanje obveza Vlade

 

Politika fiskalne održivosti i financijske stabilnosti koju cijelo vrijeme zagovara i provodi aktualna Federalna vlada rezultirala je, prvi put od uspostave Federacije, akumuliranim suficitom - izjavila je za Fenu dopredsjednica Vlade i ministrica financija FBiH Jelka Milićević.

 

Po njezinim riječima, prema zadnjem konsolidiranom izvješću koji uključuje proračun Federacije, 10 županijskih proračuna, 80 proračuna općina i šest proračuna izvanproračunskih fondova, prvi put je evidentiran akumulirani suficit s 31.12.2018. godine

 

- S ponosom kažemo da su i ukupni porezni prihodi imali stalnu tendenciju rasta, kao i prihodi izvanproračunskih fondova, što je sve, na određeni način rezultiralo poštivanjem odredbi i pravila zakona o financijskom poslovanju i unutarnjem platnom prometu. Proračuni su ogledni primjerak čuvanja likvidnosti Federacije BiH – ističe Milićević.

 

Ona posebno naglašava činjenicu da je aktualna vlada za svog mandata imala u predviđenom roku usvojene godišnje proračune, što je na određeni način olakšavalo rad i izvršavanje obveza Vlade.

 

Što se tiče rebalansa ovogodišnjeg proračuna, ministrica Milićević kaže da je on nužan, između ostalog i zbog toga jer se pojavio akumulirani suficit koji treba rasporediti u infrastrukturne projekte.

 

- Znamo da će biti nužne izmjene u proračunu i vezano za usvajanje zakona o braniteljskoj populaciji i da će biti neophodne korekcije vezano za izvršenje sudskih presuda, a što je najavila Vlada. U ovom trenutku iz tehničkih razloga nije moguće pristupiti rebalansu, jer postoje određene prepreke vezano za stvorene obveze za izmirivanje sudskih presuda u prvom kvartalu ove godine. Oko tog pitanja moraju sjesti Vlada i sindikati i izići iz te situacije nekako – zaključuje u izjavi za Fenu dopremijerka i ministrica financija FBiH Jelka Milićević.  

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!