UOČI SJEDNICE GLAVNOG ODBORA

Šta će se dešavati u SDP-u: Podrška Nikšiću i Bećiroviću, stop Bijediću, Legumdžija leti vani!

Front14.05.19, 22:56h

Šta će se dešavati u SDP-u: Podrška Nikšiću i Bećiroviću, stop Bijediću, Legumdžija leti vani!
SDP u subotu (18. maj) donosi važne odluke na sjednici Glavnog odbora u vezi statuta ove stranke, koje mogu imati dalekosežan utjecaj na njenu budućnost, naročito kada je njeno kadrovsko vođenje u pitanju

 

 
 
 
 
Predsjednik Socijaldemokratske partije bit će ponovo Nermin Nikšić, dok će njegov zamjenik biti Denis Bećirović, najvjerovatnija je prognoza ishoda izbora unutar SDP-a zakazanih za 26. maj, te Kongresa partije 8. juna ove godine.  
 
 
Teren za ovakav ishod je, tvrde izvori DEPO Portala, već pripremljen i većina rukovodstva ove stranke ovo podržava. 
 
 
Glavni odbor SDP-a na predstojećoj sjednici u subotu, 18. maja, usvajat će izmjene Statuta SDP-a, a jedna od najvažnijih novina je uvođenje funkcije zamjenika predsjednika BiH.
 
 
Ova izmjena je sadržana u članu 56 Statuta ove partije, pa tako prema izmjenama istog "u slučaju odsutnosti ili spriječenosti predsjednika SDP-a, sjednicu saziva zamjenik predsjednika". Kako tvrde izvori DEPO Portala, uvu funkciju će dobiti Denis Bećirović i time mu se odaje priznanje za dobar rezultat na izborima 2018., kada mu je malo falilo fa pobijedi Šefika Džaferovića. Istovremeno, na ovaj način SDP, vjerovatno, priprema teren za daljnju promociju Bećirovića kako na narednim izborima, tako i unutar same stranke.
 
 
Zanimljivo je kako je najveći protivnik ove promjene u rukovođenju strankom, ali i izbora Nermina Nikšića, Tuzlak Enver Bijedić, ali očito je da on i njegova grupa ne mogu zaustaviti ovaj SDP-ov scenarij za budućnost. Jasmin Imamović,  strateški čovjek stranke, podržava navedene promjene statuta, kao i izbor Nikšića i Bećirovića za ključne ljude  SDP-a.
 
 
Promjene statuta odnose i na ukidanja principa "jedan član - jedan glas" na svim nivoima unutar partijskih izbora, osim za predsjednika stranke.  Ovaj princip je na nižim novima pokazao brojne slabosti jer je omogućavao dugodišnjim apartčicima da manipularaju ovim članom i rastjeruju moguću unutarpartijsku konkurenciju, što je dovodilo do negativne selekcije kadrova i suštinskog slabljenja stranke u brojim kantonalnim i lokalnim organizacijama.
 
 
Također, u Statut SDP-a se unose odredbe prema kojima se iz članstva partije može brisati svaki član stranke zbog aktivnog učešća u negativnoj kampanji drugih političkih stranaka ili drugih krugova, koji vode negativnu kampanju protiv SDP-a i članova SDP-a, imenovanja na funkcije putem drugih političkih stranaka bez znanja i saglasnosti nadležnih organa SDP-a, te javno izrečenih uvreda koje narušavaju ugled ove stranke.
 
 
Očekuje se da će ova mjera u praksi biti potvrđena na primjeru bivšeg predsjednika SDP-a  Zlatka Lagumžije, te još nekoliko članova partije koji su u posljednje vrijeme učestvovali u radu drugih stranaka, novih političkih inicijativa poput SPD-a, ali i davali razne izjave koje su urušavale unutarstrpartijske odnose.
 
 
 
(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)
 
 

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još