ne propustite ovaj kulturni događaj 18. maja

Već 22 godine: Manifestacija Noć muzeja u Muzeju Sarajeva

Kultura14.05.19, 16:40h

Već 22 godine: Manifestacija Noć muzeja u Muzeju Sarajeva
Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“

 

Manifestacija “Noć Muzeja” koja se već 22 godine održava kao značajan kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija, u subotu, 18. maja bit će obilježena u Muzeju Sarajeva gdje će posjetitelji imati priliku da komuniciraju sa muzealcima ali i sa različitim muzejskim sadržajima.


Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“. 

 

Kako muzeji sve više prerastaju u kulturna središta, tako pronalaze i nove načine da poštuju svoje zbirke, svoju povijest i svoje nasljeđe, stvarajući tradicije koje će imati novo značenje za buduće generacije i relevantnost za raznovrsnu suvremenu publiku na jednoj globalnoj razini. 


Kao i svake godine, glavna karakteristika “Noći Muzeja” je da su muzejski i drugi izložbeni prostori otvoreni do kasno u noć te da je ulaz potencijalnim posjetiteljima slobodan. 


Muzej Sarajeva otvara svojim posjetiteljima sve svoje depandanse (Brusa bezistan, Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej Jevreja i Muzej Sarajevo 1878-1918) od 18 sati do ponoći kada će zainteresirani dobiti i stručnu pomoć prilikom razgledanja stalnih postavki. 


Izložbeni prostori Muzeja Sarajeva obogaćeni su sa nedavno postavljene dvije izložbe: “Sjećanja” Ibrahima Ljubovića u Brusa bezistanu i “Heroj Valter” u Despića kući.


Obje izložbe u potpunosti koincidiraju sa temom Međunarodnog dana muzeja  koja se tiče “budućnosti tradicije” jer sagledava prošlost u duhu suvremenih tendencija.


U skladu s digitalnim tehnologijama, Muzej Sarajeva će otvoriti vrata svojih pet depandansa  sa stalnim zbirkama i ponuditi osim stručno-edukativnog i zabavni sadržaj.

 

Svi posjetitelji će se moći slikati u specijalnom okviru sa logom Muzeja i dijelit na društvenim mrežama.


Tako će naši eksponati i svi muzejski prostori biti ovjekovječeni  kroz fotografiju onih koji vole Muzej.

.
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!