U SARAJEVU OD 20. DO 22. MAJA

Četvrto Internacionalno takmičenje iz klasičnog baleta 'Balance 2019' u Narodnom pozorištu

Kultura14.05.19, 15:13h

Četvrto Internacionalno takmičenje iz klasičnog baleta 'Balance 2019' u Narodnom pozorištu
Kao završnica takmičenja, 22. maja, na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu održat će se svečana Gala večer baleta, gdje će se kroz originalne varijacije i koreografije predstaviti najbolji takmičari

 


Internacionalno takmičenje iz klasičnog baleta "Balance 2019" održat će se od 20. do 22. maja ove godine na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu. Učesnici takmičenja su učenici osnovnih i srednjih baletskih škola/studija iz BiH i drugih država.


Svi takmičari su podjeljeni u devet kategorija, prema godini baletskog školovanja. Svi takmičeari će dobiti certifikate, a oni koji budu osvojili jedno od prva tri mjesta u svojoj kategoriji bit će nagrađeni medaljom i malim paketom. Tri takmičara sa najviše bodova će dobiti stipendiju za Summer Dance Camp 2019 i Ljetnu baletnu školu Zagreb.


Posebna nagrada „Emina-Minka Kamberović“ će se dodjeljivati najboljem takmičaru.


- Kroz ovu aktivnost direktno promovišemo i razvijamo plesnu umjetnost i to na najvišem profesionalnom nivou, stvaramo nove zaljubljenike ove umjetnosti, te osnažujemo baletsku scenu BiH. Razlog zašto je izabrano takmičenje za postizanje navedenih ciljeva, a ne neko drugo sredstvo, jeste zato što je ovo jedinstvena prilika da učenici i njihovi nastavnici vide na kojem su stupnju u svom radu, te koje su mjere i koraci koje moraju poduzeti za dalji uspjeh. Ovo je jedini način da kod budući baletskih igrača budimo želju za napredovanjem, te da istovremeno budimo i takmičarski duh. Kroz takmičenje koje je na svjetskom nivou imamo mogućnost da dođemo do tri predviđena rezultata, a to su jačanje baletske scene BiH, bolju educiranost učenika baletskih škola/studija, te do bolje educiranosti baletskog pedagoškog kadra - kažu organiozatori "Balance 2019".

 

balet-balance


Kao završnica takmičenja, 22. maja, na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu održat će se svečana Gala večer baleta, gdje će se kroz originalne varijacije i koreografije predstaviti najbolji takmičari. Gala večer je revijalnog karaktera koja pored plesnog dijela sadrži i oficijelni dio, gdje će svim takmičarima biti uručeni certifikate, a nosiocima nagrada medalje i certifikati sa osvojenim stipendijama.


- Samo pojavljivanje takmičara na sceni tokom Gala večeri osnažuje njihov duh, te podstiće na dalji rad. Gala večer na kojoj će biti veliki broj posjetilaca, jačamo BH scenu plesne umjetnosti, te educiramo javnost i stvaramo novu publiku, koja će redovno posjećivati baletske predstave i druge svečane baletske koncerte u okviru festivala - poručuju iz "Balance-a".

 

(DEPO PORTAL/ad)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!