Usvojeni zaključci

Završena sjednica PD parlamenta FBiH posvećena migrantskoj krizi: Ovo su sljedeći koraci

Front13.05.19, 18:21h

Završena sjednica PD parlamenta FBiH posvećena migrantskoj krizi: Ovo su sljedeći koraci
Sjednica je održana na inicijativu zastupnika iz Bosanske Krajine, a zaključci su usvojeni jednoglasno

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegvine traži da Vijeće ministara BiH hitno izradi strategiju upravljanja migrantskom krizom kako bi teret te krize bio ravnomjerno raspoređen na cijelu državu BiH. 

 

U cilju osiguravanja socijalne kohezije i jednakopravnosti građana Unsko-sanskog kantona prema drugim kantonima u Federaciji BiH te prava i digniteta migranata i izbjeglica, ovaj Dom najoštrije osuđuje sve oblike govora mržnje. 

 

Od Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara Predstavnički dom Federalnog parlamenta traži da se u suradnji sa svim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH dodatno angažiraju u zaštiti državne granice. 

 

Predstavnički dom zahtijeva da Vlada FBiH iz tekućeg granta izdvoji četiri miliona KM za potrebe zdravstva i uspostavljanje povoljnog sigurnosnog stanja u Unsko-sanskom kantonu. 

 

Od Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH traži izmjenu odredbi Zakona o strancima koje se odnose na ograničenje broja osoba što mogu zatražiti azil u Bosni i Hercegovini. 

 

Ovo su zaključci današnje tematske sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je bila posvećena migrantskoj krizi, a naročito teretu te krize koji trpi Unsko-sanski kanton. 

 

Sjednica je održana na inicijativu zastupnika iz Bosanske Krajine, a zaključci su usvojeni jednoglasno. 

 

Sjednica je time, nakon cjelodnevne rasprave, okončana, a nakon toga je predsjedavajući Elvir Karajbić otvorio narednu vanrednu sjednicu Doma s drugom tematikom.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!