'po zakonu dužan da tuži'

Radovan Višković: Spremna tužba protiv Federacije BiH

Front07.05.19, 16:37h

Radovan Višković: Spremna tužba protiv Federacije BiH
"Njihova molba bila je, s obzirom na to da se očekuje formiranje nove Federalne vlade do kraja maja, da naša tužba ne ide bar do kraja ovog mjeseca, što smo uvažili i nećemo ih tužiti do tada", rekao je Višković

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da ne očekuje ništa od sutrašnjeg sastanka Upravnog odbora Uprave za indirektno oprezivanje Bosne i Hercegovine, te da je spremna, ali još nije pokrenuta tužba protiv UIO i Federacije BiH zbog neprimjenjivanja novih koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.

 

"Posljednji put su ti koeficijenti usaglašeni u maju 2017. godine i od tada su uvijek bili na štetu Republike Srpske. Samo u prošloj godini Srpska je oštećena za 33 miliona KM", rekao je Višković novinarima u Banjaluci - piše N1

 

Višković je naveo da je razgovarao sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem koji mu je rekao da se o tom pitanju može dogovarati kada bude izabrana nova Vlada FBiH, jer do tada federalna strana nije u poziciji da bilo šta pregovara, jer on /Novalić/ ne može da preuzme nikakve obaveze.

 

"Njihova molba bila je, s obzirom na to da se očekuje formiranje nove Federalne vlade do kraja maja, da naša tužba ne ide bar do kraja ovog mjeseca, što smo uvažili i nećemo ih tužiti do tada", rekao je Višković.

 

On je naveo da je poslije toga po zakonu dužan da ih tuži, jer je kao premijer odgovoran za republički budžet i njegovu zaštitu.

 

Višković je rekao da će večeras i sutra predstavljati RS na sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u Sarajevu, dodajući da većinu infrastrukturnih projekata finansira ova banka, te da će se proći kroz te projekte da se vidi šta je završeno, šta nije, a šta su sljedeći planovi.

 

On je dodao da, kada ova banka finansira infrastrukturne projekte, uvijek se ima do 10 odsto grant sredstava i da je to nešto što Republika Srpska ne želi da izgubi, navodeći da Republika Srpska želi nastavak izgradnje auto-puta od Doboja prema Vukosavlju, što je vrijedno narednih 150 miliona evra.

 

"Što se tiče Svjetske banke, razgovaraćemo i o rješavanju problema nagomilanih dugova u zdravstvenom sektoru i očekujemo pomoć ove banke, na šta su oni spremni", naveo je Višković.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još