Vrelina u centralnim i istočnim dijelovima Evrope

Objavljena prognoza za ljeto: Biće toplije od prosjeka, ali ima jedna kvaka...

Hronika06.05.19, 12:43h

Objavljena prognoza za ljeto: Biće toplije od prosjeka, ali ima jedna kvaka...
U maju u jugoistočnim dijelovima Evrope očekuje se znatno više padavina od prosjeka i niže temperature

 

U najnovijem izvještaju koji je objavila IBM kompanija "Weather Company", a prenio Reuters, ovo ljeto biće za veći dio Evrope toplije, ali i vlažnije od prosječnog.

 

Količina padavina pogotovo u junu i julu biće iznad prosječnih vrijednosti, navodi se dalje u izvještaju.

 

"Iako postoje značajna odstupanja u okviru modela praćenja klimatskih kretanja, većina ukazuje na to da će ovog ljeta najviše biti rasprostranjena vrelina, a pogotovo u centralnim i istočnim dijelovima Evrope", stoji u izvještaju "Weather Company".

 

Istovremeno, u izvještaju je redukovana ranija prognoza za maj, tako da će prema najnovijim podacima ovaj mjesec biti hladniji od prosječnih vrijednosti. Tako će maj u Britaniji i južnim dijelovima Skandinavije biti topliji i suvlji, a slično se očekuje i u Njemačkoj.

 

Međutim, obrnuta je situacija u jugoistočnim dijelovima Evrope gdje se očekuje znatno više padavina od prosjeka i niže temperature.

 

Kada je riječ o junu, u Britaniji i Skandinaviji očekuje se pak hladnije vrijeme od prosječnih vrijednosti za to doba godine, s dosta padavina. Nijemci se mogu nadati toplijem junu ako su na jugu, ali ako su na sjeveru biće im hladnije nego inače. Kada je riječ o jugoistoku Evrope, očekuje se da juni bude topliji, ali i vlažniji od prosjeka.

 

Slična predviđanja su i za juli. S tim da prognoza za više padavina ostaje za Njemačku i dijelove Britanije i Skandinavije.

 

(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!