pobjeda na izborima

Stevo Pendarovski predsjednik Sjeverne Makedonije: 'Podjednako ću služiti svima'

Front06.05.19, 08:37h

Stevo Pendarovski predsjednik Sjeverne Makedonije: 'Podjednako ću služiti svima'
Kako je naveo, ishodom izbora je zagarantiran put zemlje i građana naprijed ka EU i NATO i ekonomski razvijenom svijetu kojem zemlja pripada

 

Kandidat vladajuće koalicije SDSM i DUI Stevo Pendarovski pobijedio je na izborima za predsjednika Sjeverne Makedonije, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) te zemlje. 

 

Prema podacima DIP-a, poslije 97,67 obrađenih izbornih mjesta, Pendarovski je osvojio 422.282 glasova ili povjerenje 51,85 posto glasača koji su izišli. 

 

Kandidatkinja makedonske opzicione kolicije VMRO DPMNE Godrana Siljanovska-Davkova je osvojila 362.907 ili 44,56 odsto, dok je nevažećih listića bilo 29.306 ili 3,60 posto. 

 

 -Zahvaljujem vam građani Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Romi, Bošnjaci i svi ostali, koji ste na kristalno čistim, fer, europskim i demokratskim izborima, odlučili da produžimo zajedno naprijed. Svečano želim da objavim da ću služiti podjednako svima - rekao je Pendarovski na konferenciji za novinare, koju prenosi RTCG. 

 

Kako je naveo, ishodom izbora je zagarantiran put zemlje i građana naprijed ka EU i NATO i ekonomski razvijenom svijetu kojem zemlja pripada. 

 

Prema DIP-u, izlaznost u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji je 44,55 posto, odnosno na 98,63 posto biračih mjesta glasovalo je 802.797 upisanih birača. 

 

Drugi uzastopni mandat predsjedniku Sjeverne Makedonije Đorđu Ivanovu ističe 12. svibnja. 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!