Ovome se posvećivalo premalo pažnje

Njemačka uvodi 'ministarstvo za usamljene'? Evo šta je pokazalo istraživanje...

Front05.05.19, 19:07h

Njemačka uvodi 'ministarstvo za usamljene'? Evo šta je pokazalo istraživanje...
Lauterbach traži da se, po uzoru na Veliku Britaniju, uvede posebno povjerenstvo pri ministarstvu zdravstva koje bi se bavilo usamljenošću i štetama koje ta pojava nanosi društvu

 

Njemačka razmišlja o uvođenju posebnog odjela unutar ministarstva zdravstva koji bi se brinuo o problemima usamljenih građana, javljaju njemački mediji u nedjelju.

 

"Dosad se premalo pozornosti posvećivalo bolestima koje uzrokuje usamljenost: Jedna nedavna studija pokazuje da usamljenost često uzrokuje psihičke bolesti poput depresija, anksioznosti ali i bolesti krvožilnog sistema", rekao je dužnosnik socijalista Karl Lauterbach za dnevnik Welt am Sonntag.

 

On stoga traži da se, po uzoru na Veliku Britaniju, uvede posebno povjerenstvo pri ministarstvu zdravstva koje bi se bavilo usamljenošću i štetama koje ta pojava nanosi društvu.

 

Ideju o posebnoj komisiji za usamljene podržao je i dužnosnik demokršćanske Unije CDU/CSU Marcus Weinberg.

 

"Mora biti više mjesta i programa koji bi usamljenim ljudima omogućili ponovno uključivanje u društveni život", rekao je Weinberg.

 

Političarka Zelenih Maria Klein-Schmeink traži da se izradi studija troškova uvođenja dodatnih mjera za borbu protiv šteta koje uzrokuje usamljenost.

 

"Polazim od toga da se svaka investicija u borbi protiv usamljenosti isplati", rekla je Klein-Schmeink.

 

 Welt am Sonntag piše da se broj stanovnika industrijski razvijenih zemalja povećava u toj mjeri da stručnjaci govore o "epidemiji usamljenosti", prenois Hina.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!