Za kršenje odredbi kaucije - 50 sedmica zatvora

Grupa pravnih eksperata kritikuje britansku presudu protiv Assangea: Kazna 'nesrazmjerna' za 'minorni prekršaj'

Hronika03.05.19, 19:57h

Grupa pravnih eksperata kritikuje britansku presudu protiv Assangea: Kazna 'nesrazmjerna' za 'minorni prekršaj'
UN-ova pravna grupa objavila je neobavezujuće mišljenje u 2016. i ponovo u decembru prošle godine da je Assange proizvoljno lišen slobode jer se plašio hapšenja ukoliko napusti ambasadu

 

Grupa pravnih eksperta bliska Ujedinjenim nacijama u petak je kritikovala zatvorsku kaznu od 50 sedmica koju je izrekao britanski sudac osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu za kršenje odredbi kaucije.

 

Radna grupa za proizvoljna hapšenja saopćila je da je Assangeova kazna "nesrazmjerna" za njegov "minorni prekršaj". Grupa je upitala zašto se on drži u zatvoru visoke sigurnosti "kao da je osuđen za teško krivično djelo".

 

Sudac u Londonu u srijedu je osudio 47-gdišnjeg Assangea zbog toga što je potražio utočište u ekvadorskoj ambasadi dok je bio pod kaucijom čekajući na izručenje Švedskoj.

 

UN-ova pravna grupa objavila je neobavezujuće mišljenje u 2016. i ponovo u decembru prošle godine da je Assange proizvoljno lišen slobode jer se plašio hapšenja ukoliko napusti ambasadu.

 

Britanska vlada odbacila je zaključke pravne grupe, prenosi Associated Press.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!