Priprema se tenderska dokumentacija

Počinje utrka za bosansku naftu: Kome će biti dodijeljena koncesija?

Biznis Klub29.04.19, 08:51h

Počinje utrka za bosansku naftu: Kome će biti dodijeljena koncesija?
Britanska firma „IHS Global“ pripremit će tender i pomoći Vladi u odabiru kompanije

 

Ministarstvo energije i rudarstva FBiH trebalo bi naredne sedmice potpisati ugovor s firmom „IHS Global“ iz Londona, koja je izabrana za stručnog konsultanta za izradu tendera za dodjelu koncesije na istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH.

 

Potvrdila je to za Avaz Begajeta Habota iz komisije Vlade FBiH koja je učestvovala u odabiru stručnog konsultanta na osnovu međunarodnog tendera.

 

Ovaj svjetski gigant u oblasti konsultiranja u energetskom sektoru pobijedio je na tenderu Vlade FBiH i za ovu vrstu posla bit će mu isplaćeno 1,5 miliona KM.


 
Na izbor konsultanta, što je preduvjet da se konačno krene s istraživanjem nafte, čekalo se pune tri godine

 

Habota je jučer potvrdila da ova britanska firma po ugovoru ima 16 mjeseci da pripremi tendersku dokumentaciju i javni poziv za naftne kompanije koje žele tražiti naftu u FBiH.

 

- Imaju obavezu i da u Londonu naprave promociju Federacije kada su u pitanju naftna nalazišta, ali i pomognu Vladi u pregovorima s firmama koje žele ovaj posao – kaže Habota.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još