Borba za prava radnika

Danas online protest 'Slobodni za praznike!'

Hronika29.04.19, 08:38h

Danas online protest 'Slobodni za praznike!'
Cilj protesta je ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju pravo provesti praznike sa svojim porodicama

 

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine - STBIH organizirat će danas u podne online protest pod nazivom "Slobodni za praznike!". 

 

Cilj protesta je ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju pravo provesti praznike sa svojim porodicama. 

 

Sindikat će, također, u 11.50 sati, organizirati pres-konferenciju na kojoj će predstavnici medija i gosti, kako se navodi, imati  priliku uživo pratiti online protest i svjedočiti video i porukama podrške. 

 

Prema statistici ovog sindikata, od zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 su se odnosile na prekovremene sate. Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 uposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze. 

 

Na pres-konferenciji će se obratiti predsjednica STBIH Mersiha Beširović, glavna povjerenica Konzuma BiH Blaženka Marković te regionalni povjerenici STBiH Željka Rubinić i Dragan Došen.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!