Danas u Mostaru

Počeo Sabor HDZ-a BiH: Plenković i Čović u prvi plan stavili evropski put BiH

Front27.04.19, 12:25h

Počeo Sabor HDZ-a BiH: Plenković i Čović u prvi plan stavili evropski put BiH
Mislim da se Željana Zovko koja je naslijedila mandat koji sam ja imao u Europskom parlamentu pokazala sjajnom i za interese i Hrvatske i BiH, a osobito za jednakopravnost svih konstitutivnih naroda u BiH, kazao je Plenković

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kojeg je Predsjedništvo stranke jednoglasno podržalo za predsjednika HDZ-a BiH i u idućem mandatu, poručio je u subotu u Mostaru kako će se te stranka i dalje zalagati za jednakopravnost svih konstruktivnih naroda u BiH, sprječavanje bilo kakve "neodgovorne politike koje smo imali u pretekom razdoblju i koja je stvorila nepovjerenje među tri naroda u BiH" te europsku perspektivu zemlje. 

 

Dodao je kako će s današnjeg izbornog i izvještajnog Sabora HDZ-a BiH ta stranka svim prijateljima u BiH pokazati pruženu ruku zajedništva. 

 

- Pred nama je puno iskušenja, izazova i zadatka, no uvjeren sam da imamo snažno stranačko vodstvo koje će se i danas ponovno izabrati i koje će moći odgovoriti na te izazove – kazao je Čović u izjavi za medije uoči održavanja spomenutog sabora.    

 

Po njegovom mišljenju, najveći izazovi pred strankom su ostvarivanje potpune jednakopravnost Hrvata u BiH i stvaranje funkcionalne i europske zemlje. 

 

Napomenuo je i kako europska perspektiva zemlje za HDZ BiH nema alternativu.   

 

Istovremeno je izrazio zadovoljstvo što na današnjem Saboru prisustvuje i predsjednik HDZ-a RH i hrvatski premijer Andrej Plenković, zbog čijeg je utjecaja, kao i utjecaja Hrvatske, kako je kazao, BiH uspjela predati zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. 

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je da je sa stranačkim izaslanstvom došao na Sabor kako bi pružio snažnu potporu sestrinskoj stranci s kojom sustavno surađuje i koju podupire u ciljevima i vrijednostima koje zastupa. 

 

-  Posebno je važno da podržimo europsku orijentaciju cijele BiH. Znamo da HDZ BiH u tome ima prominentnu ulogu i da je Čović, u vremenu kada je obnašao dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, podnio je zahtjev za članstvo BiH u EU – kazao je Plenković. 

 

Ponovio je još jednom da Hrvatska snažno podupire europski put BiH i da će to činiti i dalje. 

 

Ocijenio je kako to dokazuje i lista HDZ-a za Europski parlament na kojoj se nalazi i Željana Zovko.   

 

- Mislim da se Željana Zovko koja je naslijedila mandat koji sam ja imao u Europskom parlamentu pokazala sjajnom i za interese i Hrvatske i BiH, a osobito za jednakopravnost svih konstitutivnih naroda u BiH - kazao je Plenković. 

 

Ustvrdio je kako je poruka cijeloj BiH poruka prijateljstva i europske perspektive zemlje i da na tom tragu očekuje da se novo vodstvo HDZ-a BiH nastavi zalagati upravo za te vrijednosti i europski smjer zemlje. 

 

Na XIII. izbornom i izvještajnom Saboru HDZ-a BiH, koji se održava u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače,  oko 600 izaslanika birat će novo vodstvo stranke na mandat od četiri godine. 

 

Izaslanici će tako birati predsjednika HDZ-a BiH, zamjenika predsjednika, pet dopredsjednika i deset članova Predsjedništva. 

 

Kako je ranije najavljeno, predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović izvijestit će izaslanike o učinjenim aktivnostima u mandatnom razdoblju 2015.-2019. godine. 

 

Saborski izaslanici svojim sudjelovanjem razmatrat će te izglasati novi Statut, zatim Program i Programsku deklaraciju HDZ-a BiH. 

 

Također, na Saboru će se izabrati i novi članovi Središnjeg odbora HDZ BiH i Nadzornog odbora HDZ BiH. 

 

Niže razine HDZ-a BiH svoje izborne procese, sukladno odluci i uputama Predsjedništva HDZ-a BiH, moraju završiti do 15. jula. 

 

 Prije početka Sabora Čović i Plenković sa izaslanstvima položili su vijence i zapalili svijeće na spomen-obilježju hrvatskim braniteljima ispred Kosače.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!