nešto najopasnije što možete da uradite

Ovako NE smijete odmrzavati piletinu, a ni drugo meso prije kuhanja!

Auto & Dom26.04.19, 09:27h

Ovako NE smijete odmrzavati piletinu, a ni drugo meso prije kuhanja!
Ovaj način pripreme ne preporučuje sa samo kada je u pitanju prženje

 

Da li ste i vi među najvećim brojem domaćica koje pileće meso odmrzavaju tako što ga ostave na kuhinjskom pultu da se otkravi na sobnoj temperaturi?

 

Ako jeste, imamo lošu vijest za vas - ovo je nešto najgore što možete da uradite kada je odmrzavanje piletine u pitanju!

 

Naime, kada meso dugo stoji na sobnoj temperaturi, stvaranje bakterija je neizbježno, a one se dalje prenose na vaše ruke, kuhinjske krpe, posuđe i mogu da izazovu opasne bolesti, piše Stil.

 

Još jedan katastrofalan način odmrzavanja piletine je u mikrotalasnoj pećnici, jer osim što previsoka temperatura pogoduje razvoju bakterija, usput ćete i uništiti teksturu mesa. To se dešava jer se meso ne odmrzava ravnomjerno, što će se na kraju odraziti i na ukus.

 

Najbolje što možete da uradite jeste da večer prije nego što ćete spremati pile, meso premjestite u frižider.

 

Postoji i brža metoda - piletinu stavite u plastičnu kesu, dobro zavežite, a potom kesu stavite u posudu sa hladnom vodom. Važno je da voda ne dođe u direktan dodir sa mesom, a ni po koju cijenu ne koristite vruću ili toplu vodu, već isključivo hladnu.

 

Možda niste znali, ali ako baš nemate vremena, uopšte ne morate ni da odmrzavate piletinu!

 

Začinite je i stavite u rernu ili na kuhanje kao i obično i sve će biti isto kao i kada je meso odmrznuto, samo što će termička obrada morati da traje duplo duže.

 

Ovaj način pripreme ne preporučuje sa samo kada je u pitanju prženje, jer će stalno otpuštati vodu i prskati na sve strane, a zbog vlage neće moći ni da se uhvati korica.Najbolje da ovaj metod koristite kada pripremate jela koja se inače dugo kuhaju ili peku, poput gulaša.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!