NSRS razmatra nacrt zakona

Lukač: Povlačimo sporni član izmjena Zakona o javnom redu i miru u RS-u

Front24.04.19, 11:50h

Lukač: Povlačimo sporni član izmjena Zakona o javnom redu i miru u RS-u
Iz Delegacija Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini također su ranije izrazili zabrinutost da bi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko bude usvojen, negativno utjecao na ostvarivanje osnovnih sloboda u RS-u, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja

 

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) razmatraju Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, a ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač je potvrdio da će biti povučena odredba koja se odnosila na zabranu fotografisanja policajaca. 



Za medije, nevladine organizacije i opoziciju bio je sporan taj član izmjena zakona, kojim se kao prekršaj javnog reda i mira predviđa „neovlašteno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti". 



Iz Delegacija Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini također su ranije izrazili zabrinutost da bi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko bude usvojen, negativno utjecao na ostvarivanje osnovnih sloboda u RS-u, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja. 



Lukač je i tokom današnjeg obraćanja parlamentu dodao da namjera MUP-a RS nije bila da bilo koga spriječi, a posebno ne novinare, da rade svoj posao, a sa šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini došli su, kaže, do zaključka da spomenuta norma nije neophodna u zakonu. 



U nastavku sjednice poslanici će razmatrati, između ostalog, i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, kojima se dodatno ukidaju administrativne barijere kada su u pitanju uslovi za nabavljanje oružja. 



Entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač prethodno je na zatvorenoj sjednici podno informaciju o dosadašnjoj istrazi o ubistvima u Laktašima i Prijedoru.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!