Bakir Izetbegović, lider SDA

Dodik je pristao na Zakon o odbrani... Dakle, bit će aktiviran Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO

Front24.04.19, 11:16h

Dodik je pristao na Zakon o odbrani... Dakle, bit će aktiviran Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO
Zamoljen za komentar o tome da se posljednje vrijeme intenzivnije nego ikada ranije govori o nekim novim sigurnosnim prijetnjama, pa čak i ratu, predsjednik SDA je rekao da polako podiže stepen izvjesne medijske i druge agresije u BiH, nagrađuju se ratni zločinci, negira se teritorijalni integritet BiH, prijeti se tom integritetu, policija u RS-u se pretvara u neku mini vojsku

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da smatra da će u maju biti formirani i Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH. 

 

- Imamo tu i neke rokove, to očekuju stranci i mislim da ćemo postići te rokove. Mi imamo zakon o odbrani, a onda recimo dobijete od nenadležnog organa, entitetskog nivoa, da će BiH biti vojno neutralna. Mi imamo zakone i mi ćemo postupiti prema zakonu. Kada je riječ o vladavini zakona, na sve smo spremni. Milorad Dodik je pristao na Zakon o odbrani, a sada se nešto politički predomišlja. Ako žele da promijene te odluke, neka se obrate nadležnim institucijama. Do tada je taj zakon relevantan. Dakle, bit će aktiviran prvi Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO - rekao je Izetbegović u intervjuu za portal Klix.ba. 

 

Zamoljen za komentar o tome da se posljednje vrijeme intenzivnije nego ikada ranije govori o nekim novim sigurnosnim prijetnjama, pa čak i ratu, predsjednik SDA je rekao da polako podiže stepen izvjesne medijske i druge agresije u BiH, nagrađuju se ratni zločinci, negira se teritorijalni integritet BiH, prijeti se tom integritetu, policija u RS-u se pretvara u neku mini vojsku. 

 

- Te poruke, riječi i djela nisu nimalo ospokojavajući. Treba biti svjestan te situacije, sigurnosna situacija se kvari i treba poduzimati korake, ne treba čekati da nas neka situacija zadesi. Pa i ovo što se dešava sa suđenjem braniocima BiH, na Dan Armije RBiH podignuta je optužnica za udruženi zločinački poduhvat. Kako može neko ko je branio zemlju praviti udruženi poduhvat, s kim se udružio? To je pokušaj izjednačavanja. Relativizira se istina. Izjave su sve drskije, dolaze s najviših mjesta i ne treba biti naivan i misliti neće. Koliko budemo jaki, toliko će biti manja šansa da se nešto loše desi. Oni koji vole ovu zemlju, koji nemaju alternativu, treba da se udruže i da djeluju politički ujedinjeno - kaže Izetbegović. 

 

Odgovarajući na pitanje o najavi Republike Srpske da formira rezervni sastav policije, rekao je da ova sadašnja retorika i sve ovo što se radi ima različite ciljeve. 

 

- Jedno je da se odvuku teme s onoga o čemu oni ne bi da razgovaraju, o presudi Radovanu Karadžiću, o presudi u vezi s 9. januarom, da se odvuče pažnja od socio-ekonomskog stanja, da se pomogne Srbiji u vezi s Kosovom, pokušava se praviti neki balans. Ali se i isprobava reakcija međunarodne zajednice, patriota BiH, bacaju se probni baloni da se vidi kakav će odgovor biti. Ako bude slab odgovor, onda je svašta moguće - kazao je Izetbegović za Klix.ba.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još