Ubili najmanje 359 osoba

ISIS objavio fotografije i video: Ovo su bombaši sa Šri Lanke!

Hronika24.04.19, 08:20h

ISIS objavio fotografije i video: Ovo su bombaši sa Šri Lanke!
Osim fotografije objavili su i snimku na kojoj se vidi kako se muškarci s fotografije zaklinju na vjernost kalifatu i vođi Abu Bakr al-Baghdadiju te uzvikuju "Allahu akbar

 

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade na Šri Lanki u kojima je na Uskrs ubijeno najmanje 359 ljudi, objavio je Amaq, novinska agencija te terorističke organizacije, ne navodeći dokaze za tu tvrdnju, piše Index.

 

Amaq je kasnije tijekom dana objavio i fotografiju osmorice muškaraca za koje tvrde da su teroristi koji su izveli napade u crkvama i hotelima. Uz fotografiju su objavili i navodna imena sedmorice napadača te opisali koji je od njih sudjelovao u kojem napadu. Također navode kako se jedan od njih sukobio s policijom i ubio trojicu policajaca.

 

Osim fotografije objavili su i snimku na kojoj se vidi kako se muškarci s fotografije zaklinju na vjernost kalifatu i vođi Abu Bakr al-Baghdadiju te uzvikuju "Allahu akbar".

 

Zamjenik šrilankanskog ministra obrane u utorak je, govoreći o napadima 15. ožujka na dvije džamije u kojima je ubijeno 50 ljudi, rekao da su samoubilački napadi na crkve i luksuzne hotele "osveta za napad na muslimane u Christchurchu".

 

Dodao je kako su za napade odgovorne dvije lokalne islamističke skupine - National Thawheed Jama'ath (NTJ) i Jammiyathul Millathu Ibrahim.

 

Vlada Šri Lanke u ponedjeljak je za napade optužila pokret NTJ, no istaknula je kako je ta skupina djelovala uz pomoć međunarodne terorističke mreže i kako će Colombo zbog toga tražiti inozemnu pomoć u lovu na počinitelje, prenosi AFP. 

 

NTJ je većinom nepoznata radikalna islamistička skupina iz Šri Lanke koja je prošle godine povezana s vandalizacijom budističkih spomenika.

 

Policija Šri Lanke dosad je uhitila 40 ljudi koje dovodi u vezu s napadima. Među njima je i Sirijac koji je uhićen "nakon ispitivanja lokalnih osumnjičenika", rekao je glasnogovornik policije.

 

Po zadnjim podacima, koje prenosi Reuters, broj mrtvih u napadima na Uskrs porastao je na 321, a oko 500 je ranjenih. Glasnogovornik UNICEF-a Christophe Boulierac rekao je da je među ubijenima 45 djece.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još