Morbili, šuga, meningitis, malarija...

Bh. građani sve više obolijevaju od zaraznih i parazitskih bolesti: Stalna opasnost od epidemije

Hronika22.04.19, 07:54h

Bh. građani sve više obolijevaju od zaraznih i parazitskih bolesti: Stalna opasnost od epidemije
Mali broj vakcinisanih predstavlja veliki problem, jer nam se, osim izbijanja epidemije morbila, mogu vratiti i neke druge bolesti koje su prije 30 i 40 godina iskorijenjene. Ponajviše strahujemo od pojave dječije paralize, upozoravaju epidemiolozi

 

 

Zarazne bolesti poput morbila, herpes zostera, malarije, pertusisa, rubeole, varičela ili pljuskavica, meningitisa, šuge, šire se u našoj zemlji. Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u prva dva mjeseca prijavljeno je 6.629 osoba oboljelih od zaraznih i parazitskih bolesti.  

 

Kolektivni imunitet

 

Od varičela, odnosno pljuskavica ili vodenih kozica, oboljele su 592 osobe. Najviše ih je u Kantonu Sarajevo, 247, potom Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom, više od 100, a u Srednjobosanskom kantonu registrirana je 61 osoba.

 

- Broj oboljelih od herpes zostera je 82, a od svraba 58. Najveći broj zaraženih svrabom ili šugom je u Unsko-sanskom kantonu, 15, slijedi Tuzlanski kanton sa 14 zaraženih te Kanton Sarajevo sa 12 - navodi se u podacima Zavoda.

 

Epidemiolozi upozoravaju da brzina širenja ovih bolesti ovisi o stepenu kolektivnog imuniteta.

 

- Evidentno je da naša zemlja bilježi veliki broj oboljelih od zaraznih bolesti, a razlog tome je što je obuhvat MRP vakcinom pao ispod 50 posto, iako iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozoravaju da broj vakcinisanih osoba mora biti 95 posto. Mali broj vakcinisanih predstavlja veliki problem, jer nam se, osim izbijanja epidemije morbila, mogu vratiti i neke druge bolesti koje su prije 30 i 40 godina iskorijenjene. Ponajviše strahujemo od pojave dječije paralize – upozoravaju epidemiolozi.

 

Navode da je BiH „stalno u opasnosti od epidemije zbog nevakcinisanja“.

 

Osjetljiva kategorija

 

Stručnjaci posebno upozoravaju da djeca više nisu osjetljiva kategorija.

 

- Sada imamo majke koje nisu vakcinisane, tako da im djeca nisu zaštićena. Situacija je izuzetno ozbiljna. Ako imate nezaštićenu djecu, imate nezaštićenu budućnost zemlje. Ova upozorenja treba ozbiljno shvatiti - stava su epidemiolozi.

 

Inače,  od 18. januara do 10. aprila 381 osoba u Kantonu Sarajevo oboljela je od morbila.  

 

Najviše zaraženih, 342, nije vakcinisano. Ukupan broj oboljelih koji su hospitalizirani od 18. januara do 5. aprila iznosi 74.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još