nakon lukačevog prijedloga

SDA uzvraća udarac: I mi rezervni sastav policije možemo imati, tražimo izmjene zakona

Front19.04.19, 13:26h

SDA uzvraća udarac: I mi rezervni sastav policije možemo imati, tražimo izmjene zakona
SDA će, također, poduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u entitetu RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija

 

Stranka demokratske akcije zatražila je od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu s trenutno važećim standardima. 

 

Istovremeno je zatraženo da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije - saopćeno je iz SDA. 

 

- S obzirom da su se MUP entiteta RS i Narodna skupština RS oglušile na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih zvaničnika, te utvrdile nacrt zakona kojima će rezverni sastav policije biti uveden u entitetu RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim, kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima - navodi se u saopćenju. 

 

U SDA očekuju od ostalih političkih stranaka u FBiH da se pridruže i podrže ovu inicijativu. 

 

SDA će, također, poduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u entitetu RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija. Takva odredba protivna je važećim zakonima i policijskim standarima, a njome bi se omogućile brojne zloupotrebe i narušila sigurnost - saopćeno je iz SDA.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 59

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još