hoće li pasti neki dogovor na današnjem sastanku?

Šest mjeseci nakon izbora, i dalje samo priča, vlasti ni na vidiku: Do kada ovako?!

Front17.04.19, 10:56h

Šest mjeseci nakon izbora, i dalje samo priča, vlasti ni na vidiku: Do kada ovako?!
A stavovi nikad udaljeniji zbog različitih i međusobno neprihvatljivih uslova, pa lider SNSD-a Milorad Dodik upozorava da neće funkcionisati ni drugi organi BiH ukoliko bude nastavljena opstrukcija formiranja Vijeća ministara

 

Više od šest mjeseci od oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini još nema konačnog dogovora o formiranju federalne i državne vlasti.

 

Nova šansa je za danas najavljeni sastanak lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH u Sarajevu, a po njegovom završetku trebao bi biti održan i sastanak stranačkih delegacija.

 

A stavovi nikad udaljeniji zbog različitih i međusobno neprihvatljivih uslova, pa lider SNSD-a Milorad Dodik upozorava da neće funkcionisati ni drugi organi BiH ukoliko bude nastavljena opstrukcija formiranja Vijeća ministara. Ne izostaju ni izjave da će RS proglasiti nezavisnost ako Kosovo dobije stolicu u UN-u - piše Oslobodjenje.

 

Složen proces


- Sjedinjene Američke Države spremne su podržati lidere koji rade na ostvarivanju napretka na putu BiH ka evroatlantskim integracijama i članstvu u EU. Razdorna retorika usporava taj napredak, potkopava stabilnost i rastjeruje investitore, što u konačnici uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana BiH u EU. Stav SAD-a o ovom pitanju je dobro poznat i nepromijenjen. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ni Dejtonski sporazum ni Ustav BiH ne daju mogućnost da se bilo koji od entiteta otcijepi. Bilo koje radnje preduzete s ciljem disolucije BiH predstavljale bi kršenje Dejtonskog sporazuma. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta je u potpunosti ovisno o postojanju BiH.

 

Status BiH kao države nije stvar mišljenja, već činjenica koja je ustanovljena međunarodnim zakonom, navode za Oslobođenje iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.


Iz OHR-a podsjećaju da je BiH međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet garantiraju Opći okvirni sporazum za mir u BiH, Ustav BiH i međunarodno pravo.

 

- Prema Mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Ovakve izjave nemaju nikakvu konstruktivnu svrhu i mogu samo dodatno zakomplicirati ionako složen proces formiranja vlasti na državnom nivou. Organi vlasti, umjesto da samo pričaju o integraciji u EU, treba da istinski urade taj posao, uključujući i sve što je potrebno da BiH polako izađe iz međunarodne supervizije, poruka je iz OHR-a.

 

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević uoči današnjeg sastanka kaže da u ovoj stranci smatraju da je krajnje vrijeme da se okonča proces formiranja vlasti i da se konačno ispoštuje demokratska volja građana oba entiteta, te formira novi Savjet ministara.

 

Bez pobjednika


- Smatramo da je katastrofalno što se ovoliko dugo čekalo na formiranje vlasti. Ovim je pokazano da je u BiH funkcionalna jedino i isključivo Republika Srpska, koja je odmah po okončanju izbornog procesa formirala sve institucije, dok se u u cijeloj ovoj situaciji bruka jedino i isključivo Bosna i Hercegovina, kaže Kovačević.

 

U SNSD-u opet za sve krive SDA, iako su sami postavili uslov da dobiju predsjedavajućeg uz tri ministra.

 

- Na osnovu svega što je bilo do sada u pregovorima, evidentno je da oni u SDA ne žele da se ovaj proces okonča i da žele da što više postoje institucije u kojima nisu inkorporirani izborni pobjednici iz RS-a, u kojima se ne poštuje izborna volja RS-a, dodaje Kovačević.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još