STBIH uputio inicijative premijerima Novaliću i Viškoviću

Sindikat traži od vlada entiteta da zakonski osiguraju pravo na slobodne dane praznika za sve radnike

Biznis Klub14.04.19, 18:17h

Sindikat traži od vlada entiteta da zakonski osiguraju pravo na slobodne dane praznika za sve radnike
„Slobodni za praznike!“, naziv je prvog online protesta u BiH kojeg organizira STBIH 29. aprila/travnja 2019. godine, tačno u podne. Iz STBIH naglašavaju da je cilj protesta ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju pravo provesti praznike sa svojim porodicama

 


U okviru online kampanje „Slobodni za praznike!“ Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBIH) uputio je premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću zvanične inicijative, kojima se od premijera entiteta traži zakonsko reguliranje i provedba postojećih zakonskih rješenja kada je u pitanju pravo radnika u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti na slobodan dan za praznike.


„Slobodni za praznike!“, naziv je prvog online protesta u BiH kojeg organizira STBIH  29. aprila/travnja 2019. godine, tačno u podne. Iz STBIH naglašavaju da je cilj protesta  ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju  pravo provesti praznike sa svojim porodicama.  


Imajući u vidu činjenicu da na nivou BiH i FBiH nije usvojen zakon o praznicima, u inicijativi upućenoj premijeru Novaliću, iz STBiH traže da se na dnevni red neke od narednih sjednica Vlade FBiH stavi pitanje jednakog poštivanja Odluke o neradnim danima, kao i pokretanje zakonskog reguliranja pitanja rada u dane praznika u realnom sektoru.  


Iz STBIH sugeriraju da Vlada u svom Uredu Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Europske unije te resornim ministarstvima sa kapacitetima i resursima koje ima predloži adekvatna  zakonska rješenja koja će omogućiti poštivanja Odluka Vlade FBiH o proglašenju neradnih dana u FBiH za sve radnike.

 

stbih-slobodni-za-praznike-plakat-2


„Odluke koje donosi Vlada FBiH uoči praznika su jasne, ali, nažalost, nemaju  obvezujući karakter za sva privredna društva u FBiH što direktno najviše pogađa upravo radnike i radnice u trgovini. Radnici u ovom sektoru u FBiH, koje predstavljamo, ne bi trebali ispaštati zbog  potpuno neuređenog pitanja rada u dane praznika te smatramo da bi poštivanje Odluke Vlade FBiH trebalo uvrstiti u Zakon o unutrašnjoj trgovini (izmjene i dopune člana 24. Zakona o unutrašnjoj trgovini) ili Zakon o radu na način da se zakonom naloži poštivanje odluka  koje donosi Vlada FBiH, a tiču se neradnih dana. Naš stav je da ukoliko se ovo pitanje ne riješi zakonom i ne propišu zakonske kaznene odredbe,  Odluka ne samo da nema smisla, nego je vrlo diskriminirajuća,  jer se uglavnom primjenjuje samo u javnom sektoru“, ističe se u inicijativi upućenoj premijeru Novaliću.


Uzimajući u obzir činjenicu da je u Republici Srpskoj na snazi Zakon o praznicima RS, iz STBIH u inicijativi  upućenoj premijeru Viškoviću ističu molbu da se na dnevni red neke od narednih sjednica Vlade RS stavi pitanje jednakog poštivanja ovog Zakona.


„Svjedoci smo da veliki broj trgovina i trgovačkih lanaca radi u dane praznika što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o praznicima RS. Naš stav je da je Zakon o praznicima dobar samo onda ako ga svi poštuju, jer u protivnom nema smisla i može se smatrati diskriminirajućim. S tim u vezi molimo Vas da izdate nalog inspekcijskim službama na svim nivoima da pooštre kontrolu poštivanja Zakona o praznicima te na taj način omogućite svim radnicima da slave praznik“, navodi se, između ostalog u inicijativi upućenoj premijeru Viškoviću.


Vezano za ovo pitanje, STBIH je inicijative prosiljedio i Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH kao i Narodnoj skupštini RS sa zahtjevom za sastanak. 


Iz STBIH naglašavaju da se kroz online protest želi prilagoditi savremenom načinu komuniciranja i organiziranja aktivnosti prema i sa radnicima.


„Želimo mobilizirati i uključiti sve radnike i radnice koji upravo iz razloga što najčešće rade svih 365 dana u godini ne mogu fizički biti prisutni na sindikalnim ili bilo kojim drugim akcijama i aktivnostima koje za cilj imaju artikulisanje zahtjeva i potreba u ovom sektoru“, kaže Mersiha Beširović, predsjednica STBIH.  

 

stbih-slobodni-za-praznike-plakat-1


STBIH tradicionalno 29.aprila ukazuje na ključne probleme i potrebe radnika u ovom sektoru kako bi,  između ostalog, istaknuli da je 1.maj - dan borbe za radnička prava za radnike u ovom sektoru sasvim običan radni dan. 


„Organiziranjem online protesta, mi u STBIH ne minimiziramo tradicionalne metode borbe za prava radnika koje su radnicima u sektoru trgovine, nažalost, uskraćene. Da bi radnici u trgovini mogli prvomajskim protestom ili akcijom artikulisati svoje zahtjeve i borbu za svoja prava moraju najprije biti slobodni za 1. maj, a to danas nije slučaj“, naglašava Beširović.


Predsjednica STBIH ističe da je jedan od razloga za pokretanje online protesta, između ostalog, činjenica da većina mladih ljudi danas komunicira putem interneta, a da su upravo mladi najranjivija grupa kada je u pitanju zaštita njihovih prava, ali i najbrojniji kada je u pitanju struktura radne snage u ovom sektoru. Naglašava da očekuje podršku, ponajprije onih kojima je pitanje rada u dane praznika životno važno. 


„Vjerujemo da ćemo dobiti veliki broj poruka od radnika i radnica u trgovinama, članova njihovih porodica, ali i građana koji podržavaju pravo radnika u trgovini na neradni dan. Pozivamo sve da nam se pridruže 29. aprila tačno u podne i u tom trenutklu sa bilo kojeg uređaja posjete www.slobodnizapraznike.com, potpišu online peticiju i na taj način iskažu podršku i opredjeljenost ideji da svi radnici bez obzira u kojem sektoru rade i u kojem dijelu BiH žive imaju pravo biti sa svojim porodicama za praznike. Pomenuta web stranica je aktivna sa linkom za sve dodatne informacije“, kaže Beširović.     


STBIH broji 12.573 člana iz svih dijelova BiH. Od ukupnog broja novog članstva u prošloj godini, 32 posto su osobe mlađe od 30 godina. Jedan od gorućih problema u sektoru trgovine su neplaćeni prekovremeni sati  pa se od ukupno zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 odnosile na prekovremene sate.  Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 uposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze. STBIH istrajava u borbi za povećanje plaća u ovoj djelatnosti i pravo na slobodan dan u dane praznika. 


Komentari, video poruke, zahtjevi i mišljenja mogu se slati već od 1. aprila/travnja javno objavom na društvenim mrežama koristeći #slobodnizapraznike ili na e-mail: [email protected] 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!