o utvrđivanju činjenica, a ne kako tvrdi - interpretacija

Dodik: Istina o stradanju Srba užasna i teška jer kreatori projekta Srebrenica nemaju interes da se o tome govori

Front13.04.19, 15:39h

Dodik: Istina o stradanju Srba užasna i teška jer kreatori projekta Srebrenica nemaju interes da se o tome govori
Dodik je istakao da "pozivanje na sudske presude i izvještaje koji tretiraju sedam dana jula 1995. godine, a pretenduju da budu istina, nije ništa drugo nego pozivanje na zataškavanje cijele istine"

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je punu istinu o stradanjima u Srebrenici "potrebno utvrditi samo na osnovu činjenica, a ne na osnovu interpretacije događaja kako je to do sada rađeno".

 

"Srebrenica i stradanje u tom kraju od nas traže samo da ustanovimo činjenice, na osnovu kojih ćemo sa sigurnošću moći da kažemo da konačno znamo punu, a ne fragmentarnu istinu o stradanju u tom dijelu Podrinja", rekao je Dodik povodom završetka tzv. međunarodne naučne konferencije o Srebrenici u Banjaluci. 

 

Dodik je istakao da "pozivanje na sudske presude i izvještaje koji tretiraju sedam dana jula 1995. godine, a pretenduju da budu istina, nije ništa drugo nego pozivanje na zataškavanje cijele istine". 

 

"Mi više od 20 godina slušamo interpretaciju događaja bez svih činjenica, čime se u potpunosti ostvaruje Ničeova tvrdnja da ne postoje činjenice, već samo interpretacije. Činjenice do kojih se došlo do sada, a tiču se Srebrenice, nisu u funkciji istine, već upravo u funkciji interpretacije. I mi se sve vrijeme bavimo interpretacijama u koje je ugrađen nečiji interes, jer neko ima interes da to tako bude interpretirano", rekao je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, jednu interpretaciju kao istinu može da prikaže samo onaj ko ima medijsku, finansijsku i vojnu moć.

 

"Tako je Srebrenica postala i napravljena kao udruženi međunarodni poduhvat u kojem su unaprijed u funkciji interesa moćnih određeni i krivci i žrtve. Zato je istina o stradanju Srba užasna i teška jer kreatori projekta Srebrenica nemaju interes da se o tome govori, te činjenice narušavaju njihovu interpretaciju koja je opet u funkciji njihovog interesa. Zato nikada ne smijemo odustati od utvrđivanja činjenica o punoj istini o tome šta se dešavalo u Srebrenici i oko nje, ne samo sedam dana jula, već od 1992. do 1995. godine", kaže Dodik.

 

On je poručio da je neophodno utvrditi sve događaje na tom području "od 1992. do 1995. godine, nikako ne bježeći i od činjenica koje će pokazati da je tamo počinjen zločin i nad muslimanima".

 

"Ali to mora biti dokumetovano na ozbiljan način, onako kako to rade ljudi iz nauke na svim prostorima baveći se ovakvim temama. Tek kada dođemo do istine, ali cijele istine, koja će počivati na činjenicama, doći će trenutak da se svi suočimo sa zločinom u Srebrenici, i nad Bošnjacima ali i nad Srbima. Dok se to ne desi, Srebrenica će i dalje biti predmet brojnih manipulacija koje na kraju iznova ponižavaju žrtve, ma iz kog naroda dolazile", naglasio je Dodik.

 

(Srna, N1/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još