Usvojen novi Pravilnik Komore

Bez licence za rad ostalo 200 ljekara u Federaciji BiH!

Hronika11.04.19, 18:47h

Bez licence za rad ostalo 200 ljekara u Federaciji BiH!
Mnogi najavljuju tužbe zato što im je onemogućeno da rade

 

Ljekarska komora Federacije BiH neće produžiti licence za rad nijednom ljekaru nakon što napuni 75 godina života! Odluka je utvrđena Pravilnikom Komore, pa će više od 200 ljekara koji su spasili na hiljade života, izveli najkompliciranije operacije i koji su priznati ne samo u BiH nego i van granica zemlje, doslovno sjedi u kući, piše Avaz.

 

Mnogi od njih najavljuju da će prava potražiti u Sudu BiH. Navode da niko u njihovo ime nema pravo odlučivati o tome do kada će raditi. Sramotnim smatraju to da im ni kantonalne komore, prema odredbi Federalne, više neće izdavati licence. Tvrde da su im ruke vezane i da je takva odluka na štetu pacijenata!

 

Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH, u izjavi za „Avaz“ pojašnjava da su odluke donesene za dobrobit pacijenata, a nikako na njihovu štetu.


 
- Do 65. godine licence se izdaju svima, na rok od šest godina. U tom periodu ljekar je u obavezi da skupi 90 bodova, odnosno da nama u Komori dokaže da radi na svojoj edukaciji. Tako mu se za predavanje pišu dva boda, za objavljeni rad dobiva deset bodova... Kada napuni 65 godina, Pravilnikom je određeno da se licenca izdaje na godinu. Sve tako do 75. godine, kada se podvlači linija. Nakon toga više ne izdajemo licence nijednom ljekaru za samostalan rad - tvrdi dr. Drljević.

 

Pojašnjava, međutim, da bogato iskustvo ljekari koji napune 75 godina mogu prenositi na mlađe kolege, ali ne mogu ulaziti u operacionu salu.

 

- Smatramo da biološki kapacitet doktora koji je napunio te godine više nije takav da bi mogao operisati. Ja sam za to da se zadrži takav kadar, jer imaju bogato iskustvo, ali moramo voditi računa o tome da postoji biološka granica kada moramo zaštititi ne samo struku nego i stanovništvo od određenih djelovanja – ističe Drljević.


Primarius dr. Fahrudin Kulenović, bivši predsjednik Ljekarske komore KS, protivi se ovakvoj odluci. Poznato mu je da je oko 200 ljekara u Federaciji BiH dovedeno u situaciju da ne može raditi, i to zbog godina. 

 

- To je nekorektno, prljavo, nepotrebno, pokvareno i nezakonito. Ovo je jedino zanimanje u kojem se zabranjuje da profesionalci rade poslije određenih godina života. Između ostalog, u BiH postoji Zakon o sprečavanju diskriminacija po boji kože, vjeri, spolu, ali i po godinama. Ovo je diskriminacija po godinama. To je nepotrebna odluka, a sve da bi se nanijelo zlo ljekarima bez kojih ne može raditi privatna praksa. Ne može privatnik zaposliti balavca, kao što je sigurno da nijedan poslodavac neće uzeti matuha doktora koji ne zna za sebe. Svi žele stručnjake, a mnogim stručnjacima sada je onemogućeno da liječe – ističe dr. Kulenović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još