Balkan Crypto Exchange

Počela s radom prva mjenjačnica kriptovaluta u BiH: 'Imali smo veći dnevni promet od Banjalučke berze'

Biznis Klub11.04.19, 09:28h

Počela s radom prva mjenjačnica kriptovaluta u BiH: 'Imali smo veći dnevni promet od Banjalučke berze'
Koliko se na trgovanju kriptovalutama može zaraditi možda najbolje oslikava podatak da je jedan bitcoin prošle sedmice koštao oko 4.000 dolara, dok danas košta oko 5.200 dolara

 


U Banjaluci je počela sa radom prva mjenjačnica kriptovaluta u Bosni i Hercegovini.

 

Balkan Crypto Exchange, u Banjaluci su napravili – Davor, Nikola i Boris. I sami su kako se to popularno kaže “rudarili” prevashodno bitcoine. U njihovoj mjenjačnici za sada trguje oko 500 klijenata, a u opticaju je šest kriptovaluta.

 

“Jedino zakonsko sredstvo plaćanja u BIH je konvertibiilna marka. Mi sa BCX-om činimo da vi ako imate neku kriptovalutu možete doći do konvertibilne marke, i da njime dalje trgujete, kupujete. Teško je govoriti o tome koliko ima bitcoina u BiH. Bosna i Hercegovina je mala zemlja na svjetskoj mapi, ali to da postoji BCX, ljudi koji to rade, znači da ih ima u BIH”, kazao je Davor Maksimović, suosnivač BCX platforme, javlja N1.

 

Ipak, u državi se kriptovalutama bavi ispod 1 % stanovništva. Nema procjena koliko to tržište vrijedi. No globalno je u opticaju 16 miliona bitcoina.

 

“Maksimalna količina koja će ikada postojati je oko 21 milion komada. Trenutno je iskopano više od 16 miliona bitcoina, ostalo je još manje od 5 miliona, koje će se iskopati u narednih 120 godina. Velika je količina bitcoina koja u opticaju, ali njih neće biti još mnogo više od toga, što je razlog skoka cijena”, izjavio je Nikola Klak, direktor BCX platforme.

 

Koliko se na trgovanju kriptovalutama može zaraditi možda najbolje oslikava podatak da je jedan bitcoin prošle sedmice koštao oko 4.000 dolara, dok danas košta oko 5.200 dolara.

 

BCX mjenjačnica nije banka i ne podliježe pod ingerencije Agencije za bankarstvo Republike Srpske. Posluju kao pojedine firme iz IT oblasti, uz stroge kontrole tokova novca, čiji zapisi su kažu vidljivi svima.

 

Cilj je ovu blockchain tehnologiju budućnosti učiniti dostupnom i građanima BIH.

 

“Naša vizija je da se razvijamo, da omogućimo da u svakodnevnom životu sa kriptovalutama možemo platiti kafu, kupiti nešto u radnji itd”, kazao je Boris Majstorović, suosnivač BCX platforme.

 

Nakon šest testnih mjeseci, BCX platforma izlazi u javnost. Za N1 kažu da su jednom prilikom imali veći dnevni promet od, recimo, Banjalučke berze.

 

Sarađivali su i sa institucijama koje su preko njih željele provjeriti određene transkacije. Napominju da kriptovalute nisu nikakav kriminal, već IT oblast u kojoj se rješavaju složeni matematički algoritmi.

 

A da li je ijedan građanin Bosne i Hercegovine, trgujući bitcoinom postao milioner, takve podatke nemaju.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!