nikad na zelenu granu

Sastanak delegacija SNSD-a i SDA bez rješenja o strukturi Vijeća ministara BiH

Front10.04.19, 17:02h

Sastanak delegacija SNSD-a i SDA bez rješenja o strukturi Vijeća ministara BiH
Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac naveo je da SNSD ostaje pri stavu da se Vijeće ministara BiH formira po modelu tri iz reda Republike Srpske, tri iz reda Bošnjaka i tri iz reda Hrvata

 

Delegacije Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjem sastanku, održanom  u Parlamentarnoj skupštini BiH, nisu našli rješenje u pogledu sastava Vijeća ministara BiH. 

 

Izjavio je to potpredsjednik SDA Adil Osmanović navodeći da delegacije nisu ulazile u raspored resora, već da su raspravljale o pitanjima koji broj ministara će biti iz Federacije i iz Republike Srpske. 

 

- Dosadašnja praksa je bila da se na čelu Vijeća ministara BiH redovno rotiraju Bošnjak, Srbin i Hrvat i da je do sada praksa bila da ako je na čelu Vijeća ministara bio predsjedavajući iz reda srpskog naroda, kao što je bio Nikola Špirić, da onda SNSD i njegovi koalicioni partneri mogu računati na još dva ministarstva. Oko toga nismo našli najbolje rješenje - istakao je Osmanović. 

 

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac naveo je da SNSD ostaje pri stavu da se Vijeće ministara BiH formira po modelu tri iz reda Republike Srpske, tri iz reda Bošnjaka i tri iz reda Hrvata. 

 

- Inače, treba stati na tome da se svakih sedam dana postavljaju uslovi - naglasio je Košarac. 

 

Na sastanku je delegacija SDA iznijela argumente da je neophodno poštovati Ustav BiH i da se kao tehničko pitanje treba shvatiti dostavljanje Prvog nacionalnog godišnjeg plana i da su organi države BiH preuzeli tu obavezu. 

 

- Od SNSD-a dobili smo odgovor da je to neprihvatljivo za njih u ovom trenutku. Na taj način o ovom pitanju ostalo je da se raspravlja - dodao je Osmanović.   

 

Očekuje da će u narednoj sedmici doći do sastanka SDA, SNSD i HDZ BiH gdje će se sva otvorena pitanja staviti na sto. 

 

Sastanku su prisustvovali u delegaciji SDA Adil Osmanović, Denis Zvizdić i Edin Ramić dok su u delegaciji SNSD-a bili Nebojša Radmanović, Staša Košarac i Nikola Špirić.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!