Nakon 11 godina

Prvi put povećanje socijalnih naknada u KS, evo za koliko KM ćete biti 'bogatiji'

Hronika10.04.19, 09:44h

Prvi put povećanje socijalnih naknada u KS, evo za koliko KM ćete biti 'bogatiji'
Uvećanjem osnovice dolazi do blagog povećanja naknada poput stalne novčane pomoći, novčane naknade za njegu i pomoć od strane druge osobe, jednokratne novčane pomoći, izuzetne novčane pomoći, osposobljavanja za život i rad, jednokratne novčane pomoći za opremu bebe, novčane pomoći ženi majci koja nije u radnom odnosu, pomoći u prehrani djeteta i dodatnoj prehrani za majke, itd

 

Osnovica pomoću koje se izračunavaju sva davanja iz oblasti socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo uvećana je sa 600 na 630 KM i to je prvo uvećanje osnovice od 2008. godine do danas. 

 

To će rezultirati blagim povećanjem naknada, te povećanjem cenzusa tj. obuhvata ljudi koji ostvaruju pravo na određene naknade. 

 

Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS Malik Garibija ističe da je uvećanje minimalno, da ni članovi Vlade nisu zadovoljni njime niti misle da može biti predmet hvale, ali da je plan prvo pratiti koliko će se povećati broj korisnika i troškovi, a zatim napraviti više sličnih povećanja u redovnim intervalima kako bi se nadoknadile godine stagnacije. 

 

- Usljed povećanja osnovice naknade će rasti u ovisnosti od zakonski propisane formule, tako će na primjer naknada nezaposlenim majkama porasti sa 180 KM na 189 KM mjesečno, izuzetna novčana pomoć sa 240 na 252 KM, stalna novčana pomoć će porasti sa 120 na 126 KM - rekao je Garibija. 

 

Uvećanjem osnovice dolazi do blagog povećanja naknada poput stalne novčane pomoći, novčane naknade za njegu i pomoć od strane druge osobe, jednokratne novčane pomoći, izuzetne novčane pomoći, osposobljavanja za život i rad, jednokratne novčane pomoći za opremu bebe, novčane pomoći ženi majci koja nije u radnom odnosu, pomoći u prehrani djeteta i dodatnoj prehrani za majke, itd. 

 

- Sva ova prava su mirovala u protekloj deceniji, a za ovo uvećanje Ministarstvo je obezbijedilo dodatna sredstva od oko milion KM – zaključio je Garibija, saopćeno je iz Press službe KS.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!