Zbog autizma mu ne daju u školu

'Mnogo mi nedostaju, dopustite mi da odem na matursku proslavu': Slavko napisao pismo ministarstvu koje kida dušu

Hronika09.04.19, 15:28h

'Mnogo mi nedostaju, dopustite mi da odem na matursku proslavu': Slavko napisao pismo ministarstvu koje kida dušu
Slavko je šesnaestogodišnjak koji ima dijagnostikovan Aspergerov sindrom (visokofunkcionalni oblik poremećaja iz autističnog spektra) i koji je dospio u žižu javnosti kada se saznalo da mu je zbog ove dijagnoze onemogućen pristup Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao

 

Mnogi već znaju priču o Slavku Mrševiću, tinejdžeru kojem je već drugu godinu uskraćeno pravo na školovanje u Rudom, a on od tada dolazi pred školu kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora.

 

Prošle sedmice Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je objavilo da poništava dan ranije donesenu odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo, da se Slavko Mršević, dječak sa blagim oblikom autizma, vrati u školu.

 

Tim povodom Slavko je poslao potresno pismo resornom ministarstvu, prenosi Buka.

 

slavko-mrsevic-pismo

 

– Želim da vas zamolim da me pustite da s mojim drugovima budem u učionici makar mjesec dana i da poslije odem s njima na matursku proslavu, jer mi mnogo nedostaju – napisao je, između ostalog, Slavko.

 

Podsjećanja radi, Slavko je šesnaestogodišnjak koji ima dijagnostikovan Aspergerov sindrom (visokofunkcionalni oblik poremećaja iz autističnog spektra) i koji je dospio u žižu javnosti kada se saznalo da mu je zbog ove dijagnoze onemogućen pristup Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi (SŠC) u Rudom, koju je pohađao.

 

Prema stručnim mišljenjima, on je sposoban da se školuje redovnim putem, ali uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program. Umjesto toga, škola mu je zabranila da pohađa nastavu i odbila da prilagodi nastavni plan i program i metodologiju prenosa gradiva, njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

 

Ovaj slučaj je krajem prošlog mjeseca dobio i sudski epilog u Osnovnom sudu u Višegradu.

 

Sud je donio presudu po kojoj su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete Republike Srpske prekršili zakon i prava dječaka sa autizmom Slavka Mrševića iz Rudog, te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.

 

(6yka.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!