video/ s početkom u 21 sat

Večeras u 'Zvonu' izložba 'I vozila ubijaju, zar ne?' Milomira Kovačevića Strašnog

Kultura09.04.19, 14:46h

Večeras u 'Zvonu' izložba 'I vozila ubijaju, zar ne?' Milomira Kovačevića Strašnog
Milomir Kovačević Strašni u ponedjeljak je u okviru programa "Modul Memorije" Festivala MESS dobio Nagradu za doprinos očuvanja kulture sjećanja

 

Izložba fotografija "I vozila ubijaju, zar ne? – gradski pejsaži ljeta gospodnjeg 1992. Sarajevo" autora Milomira Kovačevića Strašnog bit će otvorena večeras u sarajevskoj Galeriji "Zvono". 

 

Milomir Kovačević Strašni u ponedjeljak je u okviru programa "Modul Memorije" Festivala MESS dobio Nagradu za doprinos očuvanja kulture sjećanja. 

 

I ovom postavkom Strašni daje doprinos, sjećajući se automobila koji su "stradali" u ratu. 

 

Automobili su bili vrijedni tokom rata za prevoz do posla, ranjenika do bolnice i mnoge druge situacije. 

 

 

- Neka naša svakodnevnica je bila da vidimo na ulici spaljena, razvaljena, uništena auta. A imati auto u ratu je bilo nešto bitno. Za mnoge potreba - kaže Strašni uoči večerašnje izložbe, prisjećajući se da je u ratu bilo najviše "golfova". 

 

- Ako nije bio "golf" nije se pikao da je ozbiljan - ustvrdio je Strašni dodavši da je prvi put ove fotografije objedinio. 

 

Uz fotografije automobila Strašni je izložio i seriju fotografija koja je nastala "slučajno" i to zbog jednog automobila. 

 

Milomir Kovačević Strašni kaže da se u ljeto 1992. u podnevnim satima zatekao preko puta Čeke u Šipadu. Sjeća se da se, nakon što je čuo prasak, sakrio pored jednog auta. Sutradan je našao film u aparatu, nije se sjećao ni kad ga je stavio ni šta je snimio. 

 

Kada je razvio film, prisjeća se on, imao je šta vidjeti - potresne fotografije, cijeli film koji je nesvjesno snimio. A to auto mu je taj dan spasilo život. 

 

Otvaranje izložbe najavljeno je za 21 sat u "Zvonu". 

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!