foto/ Vlada FBiH podržala planove filmskog centra sarajevo

Sastanak kod premijera Novalića: Kako dovesti velike svjetske produkcije u BiH i preporoditi bh. kinematografiju?

Hronika09.04.19, 12:53h

Sastanak kod premijera Novalića: Kako dovesti velike svjetske produkcije u BiH i preporoditi bh. kinematografiju?
Ono što bi doprinijelo zainteresiranosti stranih filmskih produkcija za snimanje filmova u našoj zemlji je utvrđivanje zakonskog okvira na nivou BiH

 

Premijer Federacije BiH danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s direktorom JP Filmski centar Sarajevo d.o.o. (FCS) Jasminom Durakovićem i njegovim savjetnikom Gavrilom Grahovcem.


Zahvalivši premijeru što je, prije nekoliko dana, učestvovao na otvaranju Muzeja "Valter brani Sarajevo", posvećenom kultnom filmskom ostvarenju rediteljskog velikana Hajrudina Šibe Krvavca, gosti su istakli da se očekuje godišnje 30.000 posjetilaca, što će doprinijeti potpunoj finansijskoj samoodrživosti ove nove kulturne institucije.


Govoreći o značaju ovog muzeja, federalni premijer je naglasio da je to primjer kako kulturna baština, osim važne kulturološke uloge, ima i turistički, odnosno, ekonomski potencijal i da je to je put kojim treba ići - spajati kulturu s drugim granama kreativne industrije, ali i drugim privrednim djelatnostima, poput turističke, koja je danas u BiH u velikoj ekspanziji.


Kada je riječ o poslovanju Filmskog centra Sarajevo, kao federalnog javnog preduzeća, iznesen je podatak da su za vrijeme troipogodišnjeg nepostojanja uprave, gubici dostigli 350.000 KM, da su u tom periodu zaposleni bili bez plaća, a računi blokirani.


No, dolaskom novog menadžmenta, ostvaren je pozitivan poslovni rezultat od 264.000 KM i  izmirena dugovanja prema radnicima isplatom 56 plaća u samo jednoj godini.


Razvojni planovi FCS-a se, uz ostalo, zasnivaju na vlasništvu nad svim bh. igranim i dokumentarnim filmovima snimljenim od 1947. do 1992. godine i njihovoj komercijalnoj distribuciji u zemlji, a pogotovo u inostranstvu.

 

novalic-durakovic


Posebno mjesto u planovima FCS-a ima revitalizacija, u ratu potpuno devastiranog, filmskog studija u Jagomiru. Zajednički je ocijenjeno da je to moguće najefikasnije ostvariti kroz javno-privatno partnerstvo. Ideja je da budući kompleks objedini filmsku umjetnost, biznis i turističku ponudu na jednom mjestu. Osim dva filmska studija, površina 1.500 m2 i 800 m2, kompleks bi sadržavao i multipleks kino s pet sala, a planirana je i nabavka uređaja za digitalizaciju svih filmova iz bogatog arhiva FCS-a.


Ono što bi doprinijelo zainteresiranosti stranih filmskih produkcija za snimanje filmova u našoj zemlji je utvrđivanje zakonskog okvira na nivou BiH, koji bi omogućio povrat dijela investiranih sredstava.  Ta mogućnost postoji u svim zemljama okruženja, koje na stranoj filmskoj produkciji ostvaruju velike finansijske dobiti.


Premijer Novalić pozdravio je danas ideju da FCS, kroz visokoprofesionalno urađene dokumentarne filmove, snima sve velike projekte koje provode Vlada FBiH i federalna ministarstva, kao što su gradnja cesta, tunela, energetskih i drugih objekata.


Direktor Duraković je premijera Novalića upoznao s najavljenim skorim potpisivanjem ugovora s kineskim producentima za snimanje remakea još jednog našeg klasika - filma "Most".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/ mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!