Potpredsjednik DF-a otvoreno

Đonlagić o optužbama da su izdali bh. blok: DF ne ulazi u vlast radi fotelja

Front08.04.19, 19:04h

Đonlagić o optužbama da su izdali bh. blok: DF ne ulazi u vlast radi fotelja
Partneri koji su bili u tom bh. bloku, prije svega, mislim na SDP i Našu stranku, poklekli su i nisu se htjeli uhvatiti u koštac sa događajima koji slijede za BiH

 

Potpisivanjem sporazuma sa SDA o uspostavi vlasti, Demokratska fronta nije postupila neprincipijelno, niti je izdala ideje Bh. bloka, rekao je u razgovoru za Anadoliju Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a i predsjedavajući Kluba DF u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 

- Nisam u prethodnom periodu čuo niti jednu primjedbu na sami tekst sporazuma i na zaključke i principe koji su definisani u sporazumu, a koji će biti vodilja za mjere i implementaciju u ovom mandatnom periodu. Radi se o vrlo važnim, strateškim pitanjima za državu Bosnu i Hercegovinu. Radi se o temama i krupnim reformama koje su potrebne bosanskohercegovačkom društvu i koje imaju za cilj popravak aktuelnog stanja u BiH. Sve te tačke sporazuma su bile zapravo zaključci Predsjedništva DF-a, i SDA ih je prihvatila kao takve - naveo je Đonlagić.

 

Pored ovih strateških pitanja koja su važna za državu BiH, kao što su najavljene izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH, navodi Đonlagić, jasno stoji da će se zalagati za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i ključno kojim je BiH naloženo uspostavljanje takvog političkog sistema koji će omogućiti svim građanima BiH da učestvuju na izborima bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti.

 

- Mi smo na ovaj način preduprijedili bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH koji će dalje BiH dijeliti na osnovu etničke pripadnosti. Također, ono što je strateški važno za državu BiH jeste da ćemo se u kontekstu euroatlanskih integracija zalagati za punu provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija, prije svega, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH sa ciljem aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP), to jeste partnerstvo sa NATO savezom i, naravno, punopravnog članstva BiH u EU - naglasio je Đonlagić.

 

Dodaje kako u setu ekonomskih mjera preovladavaju socijaldemokratski principi djelovanja i ključne ekonomske mjere koje u konačnici imaju za cilj poboljšanje životnog standarda građana BiH.

 

- Jedna od najvažnijih tema za koju se godinama naglašava da je rak-rana bosanskohercegovačkog društva, a to je neefikasni pravosudni sistem BiH. I to se pitanje tretira sporazumom. I ako se pogleda jedna od tačaka sporazuma, poseban fokus je stavljen na rješavanje pitanja implementacije i funkcionisanja vladavine prava, borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i opšteprisutne korupcije u bh. društvu. Naglasio bih da je ovdje navedeno da će se izvršiti restruktuiranje, redefiniranje i depolitizacija sudskih, tužilačkih i sigurnosnih organa u BiH - cijeni Đonlagić.

 

Navodi kako je to jedan od ključnih preduslova da se konačno BiH i njene institucije uhvate u koštac sa onim što je rak-rana bosanskohercegovačkog društva, a to je visok stepen organiziranog kriminala i korupcije.

 

- Događaji koji su uslijedili nakon oktobarskih izbora 2018. godine sa aspekta nasrtaja na suverenitet BiH i iznutra i izvana su nas opredijelili da državu BiH i njene interese stavimo ispred bilo kakvih stranačkih i ličnih interesa. Svjesni smo da je ova odluka teška, ali ona je istovremeno hrabra i državotvorna - stava je Đonlagić.

 

Demantirao je navode i optužbe da DF u vlast sa SDA ulazi radi pozicija i fotelja.

 

- Apsolutno nikakav uslov za ove teme koje su navedene u sporazumu, a za koje smatramo da su od strateškog interesa, prije svega, za državu BiH, nisu uslovljene niti se razgovaralo o bilo kakvim foteljama i pozicijama unutar sistema vlasti - navodi Đonlagić.

 

Što se tiče optužbi u vezi s učešćem u radu bh. bloka i tu je, kaže Đonlagić, stvar sasvim jasna i čista.

 

- Niti nas je bilo ko unosio u bh. blok, niti nas bilo ko može izbaciti iz bh. bloka. Jer, bh. blok nije birokratska tvorevina. To je bila ideja koja i sada treba da živi u BiH. Nažalost, partneri koji su bili u tom bh. bloku, prije svega, mislim na SDP i Našu stranku, poklekli su i nisu se htjeli uhvatiti u koštac sa događajima koji slijede za BiH. Oni su odlučili da ovog puta na državnom i entitetskom nivou ostanu u opoziciji, a i dalje da u pojedinim kantonima, jednom, odnosno dva, Sarajevskom i Unsko-sanskom, budu u vlasti. Napravili su jedan politički miks koji, moram reći, nije standardan, da su na jednom nivou vlasti u poziciji, a na nekom drugom nivou vlasti u opoziciji - podcrtava Đonlagić.

 

U konačnici, dodaje, strateški cilj DF-a u ovom mandatu je da aktivno živi građanska politika u vlasti, odnosno da se glas građanske politike čuje u zakonodavnim i izvršnim institucijama na različitim nivoima u BiH.

 

- Prema tome, cijenimo da ovo nismo uradili da bi BiH izgubila u narednim izbornim ciklusima i u narednom periodu taj građanski glas, odnosno da građanska politika uopšte preživi na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni. Imajući sve ovo u vidu, kako smo 2014. godine spašavali obraz ljevice, tako ove, 2019. godine, dajemo šanu građanskom društvu u BiH - kaže Đonlagić.

 

Kaže i kako je degutantno slušati optužbe čelnika HDZ-a BiH da je DF dio "bošnjačkog bloka" i čelnika SNSD-a da DF može u vlasti dobiti samo "bošnjačke pozicije".

 

- Rekao bih da je ovdje važno čuti ko to govori, a ne šta govori. Nama pripisivati da smo dio nekog takozvanog bošnjačkog bloka ili takozvane bošnjačke reprezentacije je zaista smiješno. To je nemoguće pripisivati političkoj partiji koja ima člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda, koja ima predsjedavajuće klubova zastupnika i zastupnike iz bošnjačkog naroda i ostalih, koja ima delegate u domovima naroda iz hrvatskog naroda i ostalih. To zapravo pokazuje paniku u drugim političkim partijama, jer je evidentno da oni nisu htjeli građanski politički stub u ovom mandatu. Ali, mi ćemo se zalagati za to, taj građanski princip - kaže Đonlagić i dodaje:

 

- Ali, te primjedbe, rekao bih, me ne iznenađuju ako dolaze sa adrese Dragana Čovića, Milorada Dodika i Bože Ljubića. No, ono što me frapiralo i što je zaista degutantno je da su se na te formulacije upecali i pojedini zvaničnici, odnosno predstavnici lijevog grtađanskog bloka.

 

Osvrnuo se i na stanje u Unsko-sanskom kantonu, odnosno na vlast u kantonima koje predvode članice bh. bloka.

 

- SDP i Naša stranka su formirali Vladu Unsko-sanskog kantona sa A-SDA. Toliko o tome, odnosno o argumentaciji da neće sa nacionalnim strankama bez DF-a. Mi nikada nismo javno digli glas protiv toga niti smo kritikovali SDP i Našu stranku zbog toga. Nismo zbog toga upozoravali kako su oni narušili koncepciju bh. bloka i kako trebaju izaći iz bh. bloka. Vladu USK-a su SDP i Naša stranka napravili sa A-SDA, ultranacionalnom strankom - cijeni Đonlagić.

 

Što se tiče Vlade i skupštinske većine u Kantonu Sarajevo, DF ostaje dio te većine u Skupštini i Vladi KS, kako kaže Đonlagić, ukoliko ostatak šestorke ne odluči drugačije.

 

- Mi nećemo biti ti koji će vršiti rekonstrukciju i rušenje ove većine u Vladi Kantona Sarajevo - poručuje Đonlagić.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!