najavljuju velike planove

SDA: Učinit ćemo sve da bude formirana nova vlada Kantona Sarajevo... U 100 dana mandata ništa nisu učinili...

Front08.04.19, 13:38h

SDA: Učinit ćemo sve da bude formirana nova vlada Kantona Sarajevo... U 100 dana mandata ništa nisu učinili...
SDA najavljuje i inicijativu za smjenu aktuelnog predsjednavajućeg kantonalne skupštine Elmedina Konakovića

 

Stranka demokratske akcije (SDA) učinit će sve da za mjesec dana dođe do prekompozicije Vlade Kantona Sarajevo na način da je predvodi ta stranka kao izborna pobjednica na nivou Sarajevskog kantona, odnosno da skupštinsku većinu čine stranke s najviše izbornog povjerenja. 

 

SDA najavljuje i inicijativu za smjenu aktuelnog predsjednavajućeg kantonalne skupštine Elmedina Konakovića. 

 

To je najavljeno na pres-konferenciji Kantonalnog odbora SDA, na kojoj su predsjednik Odbora Asim Sarajlić i drugi govornici ustvrdili da aktuelna vlada, koju je bez SDA formirala šestorka drugih stranaka, nije učinila ništa bitno za građane u proteklih 100 dana mandata. 

 

Po tvrdnjama SDA, aktuelna vlada je, naprotiv, demonstrirala najviše interesa za podjelu političkog plijena, nepotizam i populizam produbivši nesigurnost građana. 

 

Sarajlić napominje da je za većinu potrebno obezbijediti 18 ruku, ali ne želi prejudicirati koje bi je stranke, zajedno sa SDA, mogle ubuduće činiti. Jedino je, najavljujući pregovore s političkim faktorima o tome, kao moguće partnere naznačio Demokratsku frontu, ali i razgovore sa Savezom za bolju budućnost BiH, dok ostale pregovarače odnosno eventualne partnere nije naznačio. 

 

Kao motiv za rekonstrukciju Vlade je naveo interese građana napominjući da su oni dali najviše, 54.000 glasova na nivou Kantona Sarajevo, Stranci demokratske akcije na prošlogodišnjim općim izborima u zemlji, a da su dobili nestručnu, nesposobnu i neučinkovitu kantonalnu vlast koja se u proteklih 100 dana mandata nije ni dotakla realizacije nijednog bitnog projekta poput vodosnabdijevanja, putne infrastrukture i drugih, niti je bilo rješavanja drugih gorućih problema. Naprotiv, tvrde iz SDA, prva tri mjeseca ne obećavaju pomake ni u ostatku godine. 

 

Sigurnosna situacija u Kantonu opterećena je destabilizacijom policije i bezrazložnim insistiranjem na smjeni policijskog komesara, rečeno je također. 

 

Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić, kadar SDA, izjavio je na ovoj pres-konfreneciji da većina načelnika sarajevskih općina nije ostvarila komunikaciju s kantonalnim ministrima, što, po njegovom mišljenju, ilustrira odnos te vlade prema samim lokalnim zajednicama. 

 

Po Efendićevim riječima, formiranje Vlade "šestorke" je značilo izigravanje izborne volje građana, a protekli period njenog mandata „100 izgubljenih dana“. 

 

Potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA i šef Kluba te stranke u kantonalnoj skupštini Mahir Dedić ustvrdio je da dosadašnji mandat aktuelne vlade pokazuje njeno nepoznavanje propisa, površnost, populizam i bahatost, koja se demonstrira i u ponašanju predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića. 

 

Nije bilo nijedne ozbiljne aktivnosti na poboljšanju kvaliteta zraka koji udišu građani Kantona, tvrdi Dedić, niti na odbrani od poplava u sarajevskim općinama. 

 

Sto dana Vlade je proteklo u raspodjeli političkog plijena, smjeni čelnih ljudi u javnim preduzećima na način da su dosadašnji kadrovi prikazani nekompetentnima, te u širenju populizma, izostanku komunikacije s različitim drugim nivoima vlasti. 

 

Riječju, aktuelna vlada pokazala je neposobnost i neučinkovitosti, mišljenja su Dedić i ostali govornici na današnjoj pres-konferenciji.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 66

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još