Poslije 27 godina vraćena na svoje mjesto

U muzeju manastira Žitomislić izložena jedna od tri najveće zbirke ikona u BiH

Kultura07.04.19, 20:01h

U muzeju manastira Žitomislić izložena jedna od tri najveće zbirke ikona u BiH
Prvi put u povijesti ona ulazi u muzej, ima svoju postavku i bit će dostupna svima. Mislim da je ovo značajno ne samo za našu zajednicu, nego i za čitav naš grad, cijelu Hercegovinu, pa i državu, kazao je Pavlović

 

 

Muzej u kojemu je izložena jedna od tri najveće zbirke ikona i umjetnina u Bosni i Hercegovini otvoren je u nedjelju, na blagdan Blagovijesti u manastiru Žitomislić kod Mostara.

 

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović kazao je kako je ova vrijedna manastirska riznica konačno nakon 27 godina vraćena na svoje mjesto, u ovu svetinju.

 

- Prvi put u povijesti ona ulazi u muzej, ima svoju postavku i bit će dostupna svima. Mislim da je ovo značajno ne samo za našu zajednicu, nego i za čitav naš grad, cijelu Hercegovinu, pa i državu - kazao je Pavlović.

 

Dodao je kako ova riznica sadrži djela srpskih, italo-kritskih i ruskih autora, pedesetak ikona iz razdoblja od 16. do 18. stoljeća, ali i šest jako vrijednih knjiga od kojih su pet rukopisi, a najstarija datira iz 14. stoljeća.

 

- Najvrjednija ikona je vrlo rijetka ikona Bogorodice italo-kritskog slikara Andreja Ricosa koja je jedna od četiri takve u cijelom svijetu, a od rukopisnih knjiga bitno je spomenuti kako ćemo od danas ovdje svi moći vidjeti knjigu "Minej za septembar" koja je rukom pisana na koži u 14. stoljeću - kazao je Pavlović.

 

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović kazao je kako je ovo prvi muzej srpske pravoslavne crkve koji se otvara u sklopu projekta Republike Srpske koji se brine o zaštiti i prezentaciji kulturne baštine srpske pravoslavne crkve.

 

- Imamo potrebu da javnosti predstavimo sve ono što je bilo vrijedno i što je ostalo kao vrijedno u smislu baštine, a prema izračunu stručnjaka srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu ostalo je manje od 10 posto kulturnog blaga i baštine. Sve je to stradavalo u ratovima kroz koje smo prolazili, kroz pljačke, požare, ali i nemarom nas samih, tako da su ovo ostaci ostataka onoga što se stotinama godina taložilo i radilo - kazao je Davidović.

 

Osim ikona i knjiga u manastiru je postavljena i zbirka srebrenih predmeta za crkvenu upotrebu, uglavnom iz 17. stoljeća.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!